logo
wvhj2023
hero-image
22 september 2020

Europees Octrooibureau: recordaantal patenten in technologie voor batterijen

Er is wereldwijd een recordaantal patenten in technologie voor batterijen aangevraagd. Dat blijkt uit een studie van het Europees Octrooibureau (EOB) en het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Verbetering van de opslagcapaciteit voor elektriciteit speelt volgens de 2 organisaties een sleutelrol bij de transitie naar schone-energietechnologieën. Tussen 2005 en 2018 zijn octrooiactiviteiten voor batterijen en andere technologieën voor elektriciteitsopslag wereldwijd gemiddeld met 14 procent per jaar gestegen. Dat is 4 keer zoveel als het gemiddelde voor alle technologiegebieden. 

90 procent aanvragen voor batterijen
Uit het rapport ‘Innovation in batteries and electricity storage – a global analysis based on patent data’ blijkt dat batterijen bijna 90 procent van alle patenten rond elektriciteitsopslag voor hun rekening nemen. De innovatiegroei zit vooral in vooruitgang van oplaadbare lithium-ion-batterijen die worden gebruikt in consumentenelektronica, elektrische auto’s en energieopslagsystemen.

Japan en Zuid-Korea aan kop
Onder meer elektrische mobiliteit bevordert de ontwikkeling van nieuwe li-ion-verbindingen, gericht op het verbeteren van het vermogen, de duurzaamheid, de oplaad-/ontlaadsnelheid en de recyclebaarheid. De technologische vooruitgang wordt volgens de onderzoekers ook gevoed door de noodzaak om grotere hoeveelheden hernieuwbare energie, zoals wind- en zonne-energie, in elektriciteitsnetten te integreren. Japan en Zuid-Korea hebben wereldwijd met batterijtechnologie een grote voorsprong opgebouwd en bezitten veel meer internationale patenten op dit gebied dan Europa, China en de Verenigde Staten.

179 Nederlandse octrooien
Binnen Europa genereerde Duitsland in de periode 2000-2018 de meeste octrooiaanvragen voor batterijtechnologie (5.080), vóór Frankrijk (1.354) en het Verenigd Koninkrijk (652). Nederlandse bedrijven droegen bij met 179 internationale octrooiaanvragen in deze periode. Ook blijkt dat in de steeds volwassener industrie, technische vooruitgang en massaproductie de afgelopen jaren hebben geleid tot een significante daling van de batterijprijzen – met bijna 90 procent sinds 2010 in het geval van li-ion-accu’s voor elektrische voertuigen en met ongeveer twee derde in dezelfde periode voor stationaire toepassingen, waaronder elektriciteitsnetbeheer.

10.000 gigawattuur aan energieopslag nodig
Ontwikkeling van betere en goedkopere elektriciteitsopslag is volgens de onderzoekers een grote uitdaging voor de toekomst. Volgens het duurzame ontwikkelingsscenario van het IEA zal in 2040 wereldwijd bijna 10.000 gigawattuur aan batterijen en andere vormen van energieopslag nodig zijn, 50 keer de omvang van de huidige markt, om klimaat- en duurzame-energiedoelstellingen te halen.

Sinds 2000 hebben bedrijven wereldwijd meer dan 65.000 internationale octrooifamilies (IPF’s) ingediend voor elektriciteitsopslag. Het jaarlijkse aantal IPF’s is sterk gestegen, van ongeveer 1.500 in 2005 tot meer dan 7.000 in 2018. De studie toont aan dat Aziatische bedrijven een duidelijke voorsprong hebben in de wereldwijde race om batterijtechnologie, met Japanse en Zuid-Koreaanse bedrijven voorop. Aziatische bedrijven vertegenwoordigen 9 van de top 10 grootste wereldwijde aanvragers van batterijoctrooien en twee derde van de top 25, waarin ook 6 bedrijven uit Europa en 2 uit Amerika staan. De top 5 van aanvragers - Samsung, Panasonic, LG, Toyota en Bosch - genereerden tussen 2000 en 2018 samen meer dan een kwart van alle IPF’s. 

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten