logo
wvhj2023
© Rijkswaterstaat
© Rijkswaterstaat
18 september 2020

Rijkswaterstaat presenteert interactieve bouwstenen voor zonnepanelen langs snelwegen

Rijkswaterstaat heeft Royal HaskoningDHV een bouwstenendocument laten opstellen om de uitrol van zonnepanelen op bermen en langs knooppunten van rijkswegen hand in hand te laten gaan met biodiversiteit.

Eerder dit jaar ging een marktconsultatie van start om 4 zonneparken te ontwikkelen op 4 knooppunten bij Wognum, Abbekerk, Medemblik en Middenmeer. Dat project ‘Zon langs de A7’ is onderdeel van het pilotprogramma ‘Hernieuwbare energie op Rijksgrond’. In dit programma wordt door Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) onderzocht en geleerd hoe rijksgrond zo optimaal mogelijk en met maatschappelijk draagvlak kan worden ingezet voor het opwekken van onder meer zonne-energie.

Combineren met natuur
Een bijkomende opgave is het behoud en waar mogelijk versterken van natuur en biodiversiteit. Rijkswaterstaat heeft nu onderzocht wat de mogelijkheden zijn om zonneparken en natuur te combineren en welke bouwstenen er zijn om deze combinatie succesvol te laten zijn.

Daarvoor heeft Rijkswaterstaat dus Royal HaskoningDHV ingeschakeld. Op basis van literatuuronderzoek, expertmeetings en praktijkervaringen is er toegewerkt naar een interactief bouwstenendocument. Met het onderzoek is meer inzicht verkregen in de vele variabelen die van invloed kunnen zijn op de interactie van natuur en zonneparken. Nader onderzoek is nodig om tot verdere aanscherping te komen.

Aandachtspunten
Rijkswaterstaat en zijn partners gaan de ontwikkelde bouwstenen gebruiken op de te ontwikkelen pilotlocaties met zonneparken. Naast biodiversiteit spelen ook andere factoren een rol, zoals ruimtelijke inpassing, participatie en een zo laag mogelijke subsidie uit de Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (SDE++).

Aan de hand van het bouwstenendocument zijn 2 situaties als voorbeeld uitgewerkt: een berm en een verkeersknooppunt. Een vervolgstap is het maken van een locatiespecifiek ontwerp, want geen enkele plek is hetzelfde. In het document zijn daarom aandachtspunten opgenomen die de behoeften van flora en fauna belichten om inzicht te geven in de mogelijkheden voor verbetering van de biodiversiteit. In het interactieve document worden aandachtspunten genoemd, waaraan ‘bouwstenen’ zijn gekoppeld die bijdragen aan een positieve invloed op de biodiversiteit bij zonneparken. Het gaat om de aandachtspunten lichttoetreding, bodemvochtigheid, variatie, voedingstoestand bodem, natuurlijk beheer, verbinding met omgeving, afscheiding, verblijfsmogelijkheden, waterbergende elementen, bodemstructuur en hoge huidige biodiversiteit.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten