logo
wvhj2023
© TU Delft
© TU Delft
17 september 2020

TU Delft presenteert nieuwe online tool om rendement zonnepanelen te berekenen

De TU Delft heeft het PV Portaal onthuld: een tool om het rendement van zonnepanelen te berekenen. Hiermee wordt volgens de universiteit nauwkeurig berekend hoe lang het duurt om de zonnepanelen terug te verdienen.

Onderzoeker Olindo Isabella en zijn collega’s, hebben in het PV Portaal zoveel mogelijk verschillende factoren verzameld die invloed hebben op de terugverdientijd. De tool gebruikt onder andere de locatie, de lokale weergegevens, de hellingshoek van het dak, de beschikbare oppervlakte en het gemiddelde stroomverbruik om het rendement te berekenen. Aan de hand van de locatie en de weergegevens wordt bekeken wat de gemiddelde en actuele zonnekracht is in de regio. Hiervoor werken de onderzoekers samen met het KNMI, die de data van hun weerstations delen met de TU Delft.

Ook voor bedrijven en overheden
Isabella: ‘Het bundelen van deze informatie lijkt simpel, maar kan op korte termijn effectief bijdragen aan de verduurzaming van Nederland. Op zonrijke locaties kan de terugverdientijd korter zijn dan de standaardrichtlijnen, wat mensen over de streep kan trekken om zonnepanelen aan te schaffen.’

Niet alleen huishoudens kunnen gebruikmaken van de tool, ook bedrijven, gemeenten en provincies kunnen op de website uitrekenen wat het plaatsen van zonnepanelen voor financiële gevolgen heeft.

Minder optimale opstellingen
Nadat de gebruiker in de tool de locatie van zijn woning of gebouw heeft ingevoerd, stelt het portaal vragen over de eigenschappen van het huis of gebouw waar de zonnepanelen geplaatst gaan worden, zoals de hellingshoek van het dak en in welke windrichting het huis gebouwd is.

Isabella: ‘Ons model kan de zonnestroomproductie nauwkeurig voorspellen, ongeacht de richting van het dak, en of het dak plat of gekanteld is. Hoewel we vaak horen dat een dak op het zuiden ideaal is voor het maximaliseren van de zonnestroomproductie, is de realiteit dat zonne-energie onder verschillende hoeken en hellingen kan worden geproduceerd. Zelfs in minder optimale opstellingen kan de terugverdientijd erg meevallen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten