logo
© Energyra
© Energyra
3 september 2020

TNO en Energyra presenteren nieuw ‘made in Holland’ zonnepaneel IconIQ

Kennisinstelling TNO, de in Zaandam gevestigde zonnepanelenfabrikant Energyra en het Duitse onderzoekscentrum ISC Konstanz hebben het nieuwe zonnepaneel IconIQ onthuld dat in Nederland geproduceerd gaat worden.

De technologie die Energyra gaat gebruiken om het zonnepaneel in zijn fabriek in Zaandam te produceren is ontwikkeld door TNO en het Duitse International Solar Energy Research Center Konstanz (ISC Konstanz).

Interdigitated Back Contact
Het zonnepaneel is volgens de betrokkenen een unieke combinatie van 2 Europese technologieën, die ook in de Europese Unie geproduceerd zullen worden. In de fabriek van Energyra in Zaandam is een eerste prototype gepresenteerd aan Gaëtan Masson, covoorzitter van de European Solar Manufacturing Council (ESMC).

De onthulling is onderdeel van de eerste stappen van het consortium IconIQ-Greenfab dat zich richt op het opzetten van een hoogwaardige pv-productieactiviteit in Europa. Energyra, ISC Konstanz en TNO spelen een leidende rol in dit consortium en richten zich op het combineren van bewezen technologieën tot een hoogwaardig massaproduct. Ook DSM is bij het consortium betrokken. Dit sluit aan bij de doelstellingen van ESMC, dat alle belanghebbenden in de Europese pv-industrie vertegenwoordigt.

5 gigawattpiek
De zonnecellen in het IconIQ-zonnepaneel zijn gebaseerd op de ‘ZEBRA’-technologie die gebruikmaakt van Interdigitated Back Contact (IBC-)zonnecellen. Deze technologie is ontwikkeld door ISC Konstanz en volgens het consortium de goedkoopste IBC-technologie waarbij de efficiëntie van het zonnepaneel op productieniveau kan oplopen tot 24 procent. Het IconIQ-Greenfab-consortium schat dat een jaarlijks productievolume van 5 gigawattpiek de productiekosten zou verlagen tot een niveau waarop het kan concurreren met de import van Aziatische – veelal Chinese – zonnepanelen.

Een bijkomend voordeel is volgens het consortium dat een volledig geïntegreerde toeleveringsketen in de Europese Unie, gecombineerd met regionale productie van zonnepanelen, de CO2-voetafdruk van de producten aanzienlijk zal verkleinen. Transportroutes over lange afstanden van sommige grondstoffen van Europa naar China, en van zonnepanelen terug naar Europa, worden namelijk vermeden. Het realiseren van een jaarlijkse productiecapaciteit van 5 gigawattpiek aan zonnepanelen zal naar schatting 3.000 nieuwe directe banen in de solar industrie creëren en in totaal 15.000 banen.

Productiestart eind 2020
Daniël Kuijk, oprichter van Energyra, over het nieuwe zonnepaneel: ‘Het IconIQ-zonnepaneel combineert 2 hoogwaardige technologieën, en biedt vele voordelen: zo is het loodvrij, heeft het soldeervrij contact en een sterk verbeterde robuustheid. Dit laatste vertaalt zich in een hoge levensduur van het IconIQ-zonnepaneel. Ons paneel is niet alleen loodvrij, maar ook vrij van fluor en PFAS, wat niet het geval is bij standaardzonnepanelen. Om zoiets te bereiken, heb je de hele waardeketen nodig. IconIQ bewijst dat we dat echt kunnen in Europa.’

Energyra trok afgelopen januari na een faillissement een Nederlandse investeerder aan die een doorstart mogelijk maakt. Na de onderzoeks- en certificeringsfase moet de grootschalige productie van het nieuwe zonnepaneel eind 2020 in Zaandam van start.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten