Solar Magazine - Portret Michiel de Ruyter schittert op zonnepanelen op dijk in Zeeland
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Portret Michiel de Ruyter schittert op zonnepanelen op dijk in Zeeland
© Waterschap Scheldestromen

Portret Michiel de Ruyter schittert op zonnepanelen op dijk in Zeeland

Op de binnendijk van de Spuikom bij Ritthem in Zeeland zijn de afgelopen maanden verschillende systemen met zonnepanelen geplaatst. Enkele van de zonnepanelen bevatten de beeltenis van zeeheld Michiel de Ruyter.

Vorig jaar werd duidelijk dat er in Nederland op de 3 meest kansrijke soorten dijken ruimte is voor 2,9 gigawattpiek aan zonnepanelen. Dat bleek uit onderzoek in opdracht van de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (Stowa).

Geen concessies aan waterveiligheid
Een consortium van overheden, kennisinstellingen en systeembouwers voert na aanleiding van het onderzoek nu een 3-jarig innovatieproject uit: Zon op dijken, onder aanvoering van TNO en de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA), het kenniscentrum van alle waterschappen.

De proef richt zich vooral op de vraag hoe zonne-energiesystemen kunnen worden geïntegreerd in een dijk, waarbij nadrukkelijk geen concessies worden gedaan aan de eisen vanuit waterveiligheid. Ook onderzoeken de experts welke zonnepanelen het beste in het landschap passen en wordt het draagvlak in de omgeving bekeken. Het waterschap Scheldestromen stelt als een van de partners de proeflocatie beschikbaar. 


Dijkbekleding
Een van de systeembouwers is Delmeco, die in Ritthem een innovatief dijk-geïntegreerd systeem uittest. Een ander type is van Eurorail; dat systeem steekt boven de dijk uit en zou een gunstige invloed op de dijkbekleding moeten hebben.

Na de aanleg wordt de dijk periodiek geïnspecteerd en met behulp van een netwerk van sensoren continu gemonitord. TNO meet de energieprestaties van de verschillende systemen. De grasmat is een belangrijk onderdeel voor het goed functioneren van de dijk. Wageningen University & Research volgt de effecten van de zonnepanelen op de grasmat en kijkt samen met Deltares naar de gevolgen hiervan op de waterveiligheid. Mocht er aanleiding voor zijn dan kan het waterschap ingrijpen en de proef stopzetten.

De dijk wordt weer in oude staat teruggebracht wanneer de proef is afgelopen. Het consortium zal dan met een advies komen of aanvullend onderzoek noodzakelijk is. De uitkomst van het onderzoek in Ritthem wordt meegenomen in de Regionale Energie Strategie. Het project wordt financieel ondersteund door TKI Urban Energy.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
kWh People zoekt:

Projectleider Solar

Fulltime (40 uur) - Geldrop
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!