Frans Timmermans heeft namens de Europese Commissie eerder deze maand de Waterstofstrategie van de EU gepresenteerd. De strategie moet onder meer leiden tot de uitrol van 80 tot 120 gigawatt(piek) zonnepanelen en windmolens.
Aanbodsubsidies
De 3 fases die Energie-Nederland voor ogen heeft, zijn:
De strategie van de Europese Commissie beslaat de hele keten van waterstof en elektrificatie en gaat uitgebreid in op de koppeling tussen waterstofproductie met elektrolyse en meer duurzame-opwekcapaciteit. Dit sluit volgens Energie-Nederland goed aan bij haar visie, die stelt dat samenwerking over de sectoren heen essentieel is om de klimaatdoelen te realiseren. ‘De coalitie Wind meets Industry, die we onlangs met NWEA, VEMW en Topsector Energie hebben gelanceerd, is daar een goed voorbeeld van’, aldus Medy van der Laan, voorzitter van Energie-Nederland. ‘Vraag- en aanbodzijde bundelden de krachten en hebben gezamenlijk een actieagenda neergezet. De Europese waterstofstrategie biedt Nederland de rugwind om een voortrekkersrol op te pakken. Wat dan wel nodig is, is dat Den Haag het juiste beleid nu klaarzet met een concrete aanpak om waterstof duurzaam van de grond te laten komen.’
Concrete acties
Energie-Nederland vindt onder meer de volgende acties noodzakelijk om productie en gebruik van waterstof verder te ontwikkelen in Nederland:
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.