logo
wvhj2023
© GIGA Storage
© GIGA Storage
13 juli 2020

GIGA Storage: ‘Commercieel succes vergt het combineren van verdienmodellen’

GIGA Storage ging anderhalf jaar geleden van start. Het bedrijf focust zich daarbij op het leveren en exploiteren van grote energieopslagfaciliteiten.Dit jaar nog zal het zijn eerste Rhino-batterij in gebruik nemen.

Dit demonstratieproject richt zich op de opslag van overproductie van duurzame energie en netbalancering. In 2021 wil het zo’n 40 megawatt aan batterijen in beheer hebben, waarmee het uiteenlopende services kan bieden zoals peak shaving en het aanbieden van flexibiliteitsdiensten voor (energie)bedrijven. Ziedaar de contouren van het businessmodel waarmee GIGA Storage uiteindelijk heel Europa wil veroveren.

Ruud Nijs is een van de founders van GIGA Storage en de huidige chief executive officer. Hij kan leunen op jaren ervaring in de corporate finance en duurzaamheid, onder andere bij ABN-AMRO en de Rabobank. Vanuit die rol, en in nevenfuncties, was hij onder andere betrokken bij diverse start-ups en scale-ups in duurzame technologie. ‘Langzaam groeide bij mij het besef dat het met die hele energietransitie niets wordt zonder grootschalige energieopslag. Wil je naar 100 procent renewables, dan heb je het nodig om tijden waarin er een tekort aan zon en wind is, te overbruggen. Daarnaast zag ik de groeiende problemen op het gebied van distributie en netcongestie. Ik kwam Maarten Quist en Lars Rupert tegen. Gezamenlijk richtten we GIGA Storage op, vanwege de zakelijke kansen die we zagen, maar ook omdat we onze bijdrage wilden leveren aan de verduurzaming van onze wereld. Daarmee stapten we in een markt die nog behoorlijk in de kinderschoenen staat. Dat stelt ons in staat om een voorsprong op te bouwen in zowel de technologie als de commercialisatie ervan.’

Curtailment
GIGA Storage wil de komende jaren meerdere batterijsystemen in de markt zetten. Daarbij focust het zich met name op de samenhang tussen technologische innovatie en het realiseren van fysieke energieopslagprojecten.

‘Op dit moment is geld verdienen met grote energieopslagsystemen uitermate lastig. Een regeling zoals de Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie – de DEI+ - helpt bij het mogelijk maken van het testen en verbeteren van technologie in demonstratieprojecten. Wij zijn daar dan ook bijzonder blij mee. Maar om onze businesscases in de praktijk sluitend te krijgen, is veel meer nodig. We moeten verdienmodellen combineren. Zo gaan we lokale diensten en services leveren die het mogelijk maken om duurzaam geproduceerde energie op te slaan op de momenten dat de prijs niet goed is, om die op een later moment te kunnen leveren. Dit om netcongestie te voorkomen. Tegelijkertijd kan de capaciteit ingezet worden op de energiemarkten, om die te balanceren. Dat is nu een dienst die voornamelijk door gascentrales wordt geleverd. Doordat bij lage energieprijzen opgewekte energie kan worden opgeslagen, kunnen windmolens niet of in ieder geval later worden stilgezet. We voorkomen daarmee dus inpasverliezen.’

Lees hier het volledige artikel ‘Die hele energietransitie wordt niets zonder opslag’ in de juni 2020-editie van Smart Storage Magazine.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten