logo
wvhj2023
© Enexis
© Enexis
9 juli 2020

Enexis luidt noodklok: stroomnet Brabant en Limburg bijna vol

Enexis luidt de noodklok. In het grootste gedeelte van de provincies Brabant en Limburg is het elektriciteitsnet bijna vol. De netbeheerder meldt 21 nieuwe hoogspanningsstations waar nog maar beperkt capaciteit is.

In de provincie Brabant gaat het om de meeste nieuwe hoogspanningsstations die op de landkaart van de netbeheerder met de kleur geel aangeduid zijn. De statussen van 21 van de 63 deelgebieden in Noord-Brabant en Limburg zijn per vandaag aangepast.

1.200 nieuwe aansluitingen in Zuid-Nederland
Enexis heeft in 2019 bijna 1.200 terugleverende, grootzakelijke klanten aangesloten in Noord-Brabant en Limburg, waarmee het opgesteld vermogen van grootzakelijke klanten in deze provincies in 1 jaar tijd met maar liefst 50 procent is toegenomen. Hierdoor neemt de druk op het elektriciteitsnet volgens de netbeheerder snel toe zoals te zien is in onderstaande video.

Stations met beperkt beschikbare transportcapaciteit (geel)
Op de hoogspanningsstations in onderstaande tabel is nog maar beperkt transportcapaciteit voor teruglevering beschikbaar. Dit betekent dat Enexis niet alle aanvragen voor teruglevering kan realiseren. Tot nu toe konden TenneT en Enexis Netbeheer de vermogensvraag spreiden over meerdere stations. Doordat de limiet voor dit deel van het hoogspanningsnet bijna is bereikt, is spreiden niet meer mogelijk. Hierdoor krijgen nu 21 gebieden tegelijkertijd met transportschaarste te maken.

Provincie

Station*

Groningen

Groningen-Hunze, Vierverlaten, Meeden, Winschoten, Winsum Ranum, Groningen van Heemskerckstraat

Drenthe

Zeijerveen, Coevorden, Assen Marsdijk

Overijssel

IJsselmuiden, Vollenhove, Raalte, Almelo Mosterdpot, Tubbergen, Deventer Bergweide, Hengelo Bolderhoek, Zwolle Weteringkade, Goor, Enschede Wesselerbrink, Losser, Olst, Rijssen, Enschede van Heekstraat, Kampen, Hengelo Weideweg, Nijverdal, Almelo Urenco

Noord-Brabant

Cuijk, Haps, Uden, Tilburg Zuid, Tilburg West, Breda, Etten, Moerdijk, Woensdrecht, Biesbosch, Geertruidenberg, Waalwijk, Boxtel, Aarle-Rixtel, Best, Maarheeze, Helmond Zuid, Helmond Oost

Limburg

Gennep, Venray, Californië (Venlo), Horst, Schoonbron, Boekend, Weerterheide, Kelpen, Nederweert, Maasbracht, Born, Boschpoort

* Voor de blauw onderstreepte stations is de melding van congestie nieuw

Stations met structurele congestie (rood, zonder beschikbare transportcapaciteit)
Op de hoogspanningsstations in onderstaande tabel is géén transportcapaciteit voor teruglevering meer beschikbaar. Dit betekent dat Enexis geen aanvragen voor een grootverbruikaansluiting voor teruglevering kan realiseren.

Nieuw in de lijst met stations waar geen capaciteit meer voor beschikbaar is, is het hoogspanningsstation Hapert in Noord-Brabant waarvoor Enexis het congestieonderzoek heeft afgerond. De uitkomst van dat onderzoek is dat congestiemanagement hier niet mogelijk is, omdat er niet kan worden voldaan aan alle criteria van de Netcode Elektriciteit. Het totaal aan verwacht gelijktijdig vermogen van alle huidige klanten en initiatieven is op dit moment 480 megawatt. Het totaal beschikbaar gestelde vermogen is 140 megawatt. Dat betekent dat er structurele congestie is totdat er maatregelen zijn genomen waarmee aanvullende transportcapaciteit kan worden gecreëerd.

Provincie

Station

Groningen

Eemshaven-Oost, Stadskanaal, Musselkanaal, Weiwerd, Kropswolde, Veendam, Groningen Bornholmstraat

Drenthe

Gasselte, Hoogeveen, Beilen, Bargermeer, Emmen, Klazienaveen, Veenoord, Meppel

Overijssel

Vroomshoop, Zwolle Hessenweg, Zwartsluis, Steenwijk, Ommen Dante, Dedemsvaart, Zwolle Frankhuis, Hardenberg

Noord-Brabant

Hapert

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten