Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
GroenLeven bouwt in Druten grootste drijvend zonnepark buiten China
© GroenLeven

GroenLeven bouwt in Druten grootste drijvend zonnepark buiten China

GroenLeven heeft een overeenkomst met de gemeente Druten gesloten om een drijvend zonnepark te bouwen op de zandwinplas De Uivermeertjes. Het wordt volgens het bedrijf het grootste drijvende zonnepark buiten China.

Eind juni meldde GroenLeven een mijlpaal met de oplevering van het grootste drijvende zonnepark van Europa. Dat zonnepark op de Bomhofsplas telt 72.000 zonnepanelen. Het drijvende zonnepark in Dronten wordt net iets groter en krijgt een vermogen van 27 megawattpiek. Het zonnepark produceert naar verwachting ruim 25 miljoen kilowattuur per jaar. Dat is genoeg om ieder jaar ruim 7.000 huishoudens te voorzien van stroom.

Energieneutraal in 2040
Het zonnepark draagt direct bij aan de ambitie van de gemeente Druten om in 2040 energieneutraal te zijn. ‘Een ambitieuze, maar breedgedragen wens van de Drutense gemeenteraad’, aldus wethouder André Springveld.

Roland Pechtold, eindverantwoordelijke bij GroenLeven, vult aan: ‘Door zandwinplassen te combineren met zonnepanelen wordt de inzet van bruikbare oppervlakte voor duurzame energie vermeden. Dit sluit aan bij onze filosofie: zonne-energie creëren als dubbelfunctie op daken, parkeerplaatsen, vuilstorten, industrieterreinen en dus ook op water. Er is veel aandacht besteed aan een goede inpassing doordat ons drijvende systeem rekening houdt met ecologie, flora en fauna. Daarnaast komen er middelen beschikbaar om de natuur rondom de plas te versterken. Dit project maakt daarmee het Klimaatakkoord concreet en is een prachtig voorbeeld in de energietransitie.”

Biohutten
Er wordt in Druten door GroenLeven gekozen voor verankering naar de bodem van de plas. Met een verankering aan de bodem, in plaats in de oevers, wordt de flora en fauna in deze oevers niet belast. De afstand naar de oever is op sommige plekken ruim 200 meter.

Verder worden biohutten geïnstalleerd voor het stimuleren van de visstand en komt er een Omgevingsfonds voor natuurontwikkeling en lokale projecten op het gebied van leefbaarheid en verduurzaming.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Saman Groep zoekt:

Vestigingsleider

Fulltime (40 uur) - Omgeving Rotterdam
Saman Groep zoekt:

Manager afdeling zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Zierikzee, 4301 RZ nr 1
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!