Solar Magazine - Tweede Kamer neemt motie aan om bij subsidie SDE++ met hele economische levensduur te rekenen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Tweede Kamer neemt motie aan om bij subsidie SDE++ met hele economische levensduur te rekenen
© Maarten Zeehandelaar | Dreamstime.com

Tweede Kamer neemt motie aan om bij subsidie SDE++ met hele economische levensduur te rekenen

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarin minister Wiebes gevraagd wordt in de SDE++ voor alle technieken de gehele economische levensduur mee te nemen in de berekening van de CO2-reductie.

De subsidieregeling SDE+ wordt vanaf komend najaar verbreed naar de Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (SDE++). De eerste ronde van opent op 24 november 2020 en er is 5 miljard euro beschikbaar.

Buiten de boot
Zowel Holland Solar als de NVDE pleitte er eerder dit jaar al voor de rangschikking in de SDE++ de CO2-emissiereductie te berekenen voor de gehele economische levensduur van projecten, omdat zonne-energie anders buiten de boot dreigt te vallen. ‘Zon- en windprojecten krijgen voor 15 jaar subsidie. In de praktijk blijven deze systemen 25 jaar zonnestroom of -warmte produceren. De subsidie voor 15 jaar zorgt dus voor significant meer CO2-reductie dan gedurende die 15 jaar. Het zou eerlijk zijn de SDE++-ranking te baseren op de werkelijke CO2-reductie, dus de kosten te delen door de tonnen CO2 die een park niet in 15 jaar, maar gedurende 25 jaar reduceert’, stelde Holland Solar-voorzitter Peter Molengraaf hier begin mei over.

Motie breed gedragen
Dit pleidooi heeft gehoor gevonden in de Tweede Kamer. Carla Dik-Faber (ChristenUnie), Matthijs Sienot (D66), Agnes Mulder (CDA) en Tom van der Lee (GroenLinks) dienden met succes gezamenlijk een motie in. De tekst van de aangenomen motie luidt als volgt: ‘constaterende dat er categorieën in de SDE++ zijn waarvan de economische levensduur langer is dan de subsidieperiode en deze in de jaren na afloop van de subsidietermijn rendabel blijven; constaterende dat dit verschil kan oplopen tot wel 10 jaar; constaterende dat de levensduur wel wordt meegenomen in de subsidiekosten, maar niet in de berekende CO2-emissie; overwegende dat op deze wijze windprojecten, zonnestroomprojecten en zonthermieprojecten onterecht laag in de rangschikking van de SDE++ eindigen; overwegende dat dit onwenselijk is in het kader van een energietransitie die gericht is op hernieuwbare, schone energie; verzoekt de regering om in kaart te brengen hoe in de SDE++ voor alle technieken de gehele economische levensduur mee kan worden genomen in de berekening van de CO2-reductie; verzoekt de regering tevens de Kamer hierover te informeren als de SDE++ 2021 naar de Kamer wordt verzonden, en gaat over tot de orde van de dag.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2022

Realtime interface op komst: ‘Noodrem leidt tot enorme hoeveelheid extra aansluitcapaciteit  wind- en zonne-energie’ Professor Wim Sinke zwaait af: ‘We still ain’t seen nothing yet’ Zonnemarkt: ‘Einde...
Vacatures
Janszon BV zoekt:

Service Technicus PV systemen in Amsterdam

32-40 uur - Amsterdam
Winst uit je woning zoekt:

Commercieel Adviseur Binnendienst

Fulltime (40 uur) - Haarlem, 2011 MA
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!