logo
wvhj2023
© DYNAF
© DYNAF
27 juni 2020

Zonnepanelen verkopen op Curaçao: ‘Het vertrouwen is ernstig geschaad door een zwalkende overheid’

In de Caraïben schijnt de zon vrijwel altijd. Dat biedt een uitstekende basis voor florerende zonne-energiebedrijven. Maar wat in theorie geldt, is niet altijd waar in de praktijk.

Op Curaçao werd begin 2015 een kaalslag van de sector ingezet door het plots omgooien van de bestaande salderingsregeling en het invoeren van de zonnetax. Die maatregelen werden eind 2018 deels teruggedraaid. Volgens Hans van der Gulik leidt dat niet automatisch tot een ‘snel herstel.’

Geen inspraak
Op 1 januari 2015 zette de regering van Curaçao de saldering op zijn kop. Er kwam een vaste vergoeding voor levering aan het net: 33 cent per kilowattuur (Nederlands-Antilliaanse gulden). Het elektriciteitstarief van Aqualectra, het enige energiebedrijf op het eiland, was op dat moment 66 cent per kilowattuur. Daarbovenop moest een eigenaar van een zonne-energiesysteem, ook als dat voor 2015 was aangeschaft, maandelijks belasting gaan betalen; de zogenaamde zonnetax. Voor particulieren was dat 16 gulden per kilowatt per maand, voor bedrijven het dubbele. Daarmee werd een bom onder de markt gelegd.

Van der Gulik: ‘Die maatregel kwam uit het niets. Hij werd nog geen 2 maanden van tevoren aangekondigd. Van enige discussie of inspraak was geen sprake. Ik woonde al een tijdje op Curaçao en wist hoe de hazen hier lopen. Maar ook voor mij was het een verrassing. Aqualectra is eigendom van de staat en heeft nauwe banden met de lokale olieraffinaderij Isla. 2 weken na de invoering werd een grote aanbesteding uitgeschreven voor zonne-energiesystemen op onze scholen. Dat gaf reden tot heel veel speculeren over de achterliggende redenen van het nieuwe beleid, ook in de media. Onder de streep weten we echter nog steeds niet waarom die maatregelen van 2015 werden genomen. In februari 2016 werd bovendien het teruglevertarief wederom verlaagd, naar 33 cent per kilowattuur. Niemand wilde meer zonnepanelen kopen. Vrijwel ieder zonne-energiebedrijf trok er op den duur zelf de stekker uit of ging failliet. Daarmee vervielen ook de garantieregelingen voor veel eigenaren van pv-systemen.’

Lees hier het volledige artikel ‘Het vertrouwen is ernstig geschaad door een zwalkende overheid’ in de juni 2020-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten