logo
wvhj2023
© TNO
© TNO
25 juni 2020

TNO en Nederlandse bedrijven ontwikkelen nieuw zonnepaneel Whooper

TNO, Eurotron, Groenleven en het Solar Innovation and Experience Center (SIEC) bundelen de krachten in het Whooper-project: een zonnepaneel ontwikkelen dat meer stroom genereert en elektriciteitskosten verlaagt.

De Whooper-zonnepanelen brengen 2 pv-technologieën samen, heterojunctie siliciumzonnecellen en achterzijdecontacttechnologie, om een nieuw zonnepaneel te realiseren voor grootschalige productie.

Industriële schaal
Met het project willen de betrokken partijen aantonen dat de innovatie op industriële schaal kan worden uitgevoerd. Heterojunctiezonnecellen hebben al recordopbrengsten laten zien. De geavanceerde achterzijdecontacttechnologie, waarbij cellen niet aan elkaar gesoldeerd hoeven te worden zodat de elektrische weerstand in het zonnepaneel wordt verlaagd, is volgens het consortium bijzonder goed geschikt in combinatie met de heterojunctiezonnecellen. Het maakt de voorkant van het zonnepaneel esthetisch aantrekkelijker, aangezien de meeste contactpunten aan de achterkant worden geplaatst.

‘Deze combinatie van technologieën leidt tot een doorbraak in zonne-energietechnologie die geschikt is voor grootschalige productie, namelijk de integratie van cel- en modulearchitectuur die individueel al op de markt zijn en toegepast worden’, vertelt projectcoördinator Gianluca Coletti van TNO. ‘Daarnaast zorgt dit ontwerp voor een beduidend lager zilververbruik voor de heterojunctiezonnecellen en minder rendementsverlies van zonnecel naar zonnepaneel. Dit levert tot 4 procent toename op van het rendement en 3 procent vermindering in kosten voor de opgewekte elektriciteit als men overschakelt van conventionele siliconen heterojunctie zonnepanelen naar Whooper-panelen.'

Zonnepark Oranjepoort
TNO optimaliseert en ontwikkelt de Whooper-celtechnologie in dit project. Samen met celproducenten wordt de productie van zonnecellen in een industriële pilotline opgezet. Eurotron, een fabrikant uit Zuid-Holland en marktleider op het gebied van apparatuur voor de productie van zonnepanelen met achterzijdecontactcellen, zal in het project bijdragen aan de ontwikkeling van het moduleontwerp. Er worden testmodules gemaakt in het Eurolab, het laboratorium van Eurotron waar fabricage van achterzijdecontactzonnepanelen en R&D-projecten wordt uitgevoerd.

Na een ontwikkeltraject van 1 jaar is de technologie klaar voor (proef) fabricage en zal er gewerkt worden aan de evaluatie van de robuustheid en reproduceerbaarheid van de technologie op industriële schaal en aan het monitoren van de opbrengst van de testmodules op de SIEC-locatie in het zonnepark Oranjepoort van GroenLeven in de gemeente Emmen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten