Solar Magazine - Kamervragen GroenLinks over uitblijven oplossing dubbele energiebelasting bij energieopslag
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Kamervragen GroenLinks over uitblijven oplossing dubbele energiebelasting bij energieopslag
© GroenLinks

Kamervragen GroenLinks over uitblijven oplossing dubbele energiebelasting bij energieopslag

Tom van der Lee, lid van de Tweede Kamer namens GroenLinks, heeft Kamervragen gesteld over het uitblijven van een oplossing voor de dubbele energiebelasting die betaald wordt bij energieopslag.

Staatssecretaris van Financiën Vijlbrief meldde de Tweede Kamer deze week dat hij er niet in slaagt om de problematiek van de dubbele energiebelasting per 2021 op te lossen. Hij wijst onder meer naar de coronacrisis. De Tweede Kamer nam al in november 2018 een motie aan om de dubbele energiebelasting bij het opslaan van stroom in energieopslagsystemen op te heffen. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën meldde vervolgens afgelopen zomer de dubbele energiebelasting bij het opslaan van stroom in batterijopslagsystemen per 2021 op te willen lossen door een wijziging van de wetgeving.

Antwoord binnen 
Van der Lee heeft naar aanleiding van de Kamerbrief van Vijlbrief de volgende vragen gesteld aan de staatssecretaris, maar ook aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat:

  1. Deelt u de analyse dat het ontwikkelen van opslagmogelijkheden van groot belang is voor het slagen van de energietransitie? Deelt u de mening dat Nederland koploper zou moeten zijn op dit gebied?
  2. Deelt u de mening dat onder andere energieopslag een belangrijke oplossing vormt voor de huidige netproblematiek? Deelt u de mening dat, gezien deze problematiek, belemmeringen voor energieopslag zo snel mogelijk weggenomen moeten worden?
  3. Deelt u de mening dat er zo min mogelijk drempels zouden moeten zijn voor deze ontwikkelingen? Deelt u de mening dat het uitblijven van een oplossing voor de dubbele heffing van energiebelasting bij batterijopslag een onnodige drempel is?
  4. Welke argumenten ziet u voor het in stand houden van deze dubbele heffing, aangezien u wacht op een evaluatie? In hoeverre speelt hierbij het argument mee dat de belastingdienst toekomstige inkomsten mist door de aanpassing van de energiebelasting voor energieopslag? Deelt u de mening dat dit argument niet relevant is omdat deze heffing in beginsel niet in lijn is met de uitgangspunten van energiebelasting?

SDE++
Bovendien wil Van der Lee van de kabinetsleden weten hoe het uitstel van het oplossen van de energiebelastingproblematiek zich verhoudt tot het voornemen van het kabinet om een mogelijke subsidie voor energieopslag binnen de Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (SDE++) te onderzoeken.

Tot slot wil hij weten op welke nieuwe manieren de ontwikkeling van energieopslag, naast het opheffen van de dubbele heffing en een mogelijke SDE++-subsidiëring, extra te stimuleren is?

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Sunprojects B.V. zoekt:

Project Owner (Projectleider)

32-40 uur - Uilenstede 475, Amstelveen
Sunprojects B.V. zoekt:

Project Engineer

32-40 uur - Uilenstede 475
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!