logo
wvhj2023
© Rijksoverheid
© Rijksoverheid
8 juni 2020

Minister wil netbeheerders mogelijkheid geven netaansluiting in extreme gevallen te weigeren

Minister Wiebes wil netbeheerders de mogelijkheid geven om in extreme situaties een netaansluiting tijdelijk te weigeren. Wiebes wil deze mogelijkheid met strenge voorwaarden gaan omkleden in de nieuwe Energiewet.

Wiebes meldde afgelopen maart een Kamerbrief voor te bereiden met informatie over investeringen en voorbeelden van knelpunten in de netwerkcapaciteit. De brief is vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Energiewet
Het huidige wettelijke kader, de Elektriciteitswet, bepaalt dat de netbeheerder iedereen die daarom verzoekt een netaansluiting moet leveren, ongeacht de beschikbaarheid van transportcapaciteit. Dit kan volgens Wiebes leiden tot situaties waarin aangeslotenen samen meer transportcapaciteit aanvragen dan er fysiek beschikbaar is.

‘Onvoorwaardelijke aansluiting van nieuwe partijen, wanneer nog geen transportcapaciteit beschikbaar is, kan leiden tot (verergering) van congestieproblemen of bestaande aangeslotenen door de komst van nieuwe aangeslotenen in onredelijke mate raken in hun bestaande en overeengekomen transportcontracten. Het voornemen is daarom om in de Energiewet (red. de bestaande Elektriciteitswet en Gaswet worden in de nabije toekomst samengevoegd in de nieuwe Energiewet) het wettelijk kader voor aansluiten en transporteren te herzien.’

Recht blijft in stand
Het recht op een aansluiting blijft volgens Wiebes uiteraard in stand, maar in aanvulling daarop wordt een grondslag gecreëerd op basis waarvan netbeheerders een aansluitverzoek niet onmiddellijk hoeven in te willigen zolang sprake is van fysieke congestie. ‘Ik benadruk dat hiermee de netbeheerder niet bevrijd is van de plicht om de transportcapaciteit uit te breiden, zodat aansluiting van en transport ten behoeve van nieuwe partijen op termijn alsnog mogelijk wordt. Het niet beschikbaar hebben van voldoende transportcapaciteit is een belangrijk signaal voor de netbeheerder om uitbreiding van het net te onderzoeken en zo snel mogelijk te realiseren.’

Maximale transparantie
Minister Wiebes meldt aan de Tweede Kamer de weigering van een aansluitverzoek op bovenstaande grond met strenge voorwaarden te willen omkleden. ‘De netbeheerder moet kunnen aantonen dat op basis van de huidige belasting en geprognotiseerde groei, fysieke congestie ontstaat of al ontstaan is en dat de mogelijkheden tot congestiemanagement en inzet van flexibiliteit zijn onderzocht en geen soelaas bieden. De netbeheerder moet maximale transparantie bieden en onder meer aangeven op welke termijn hij het tekort aan transportcapaciteit naar verwachting kan verhelpen en met welke investeringen. De komende periode overleg ik met de Autoriteit Consument & Markt (ACM), netbeheerders en marktpartijen over hoe ik verder invulling zal geven aan het wettelijke kader rond aansluiten en transporteren, in voorbereiding op de Energiewet.’

Aansluittermijn aangepast
Verder gaat minister Wiebes het wettelijk kader over de aansluittermijn aanpassen. In de huidige Elektriciteitswet geldt voor aansluitingen onder de 10 megavoltampère een wettelijke aansluittermijn van 18 weken. Voor alle aansluitingen groter dan 10 megavoltampère geldt een redelijke termijn. In de energietransitie ligt het volgens Wiebes meer voor de hand om gedifferentieerde aansluittermijnen te hanteren per type aansluiting dan om vast te houden aan een uniforme aansluittermijn in de wet.

Om dit mogelijk te maken en tegelijkertijd zorg te dragen voor een helder kader waar partijen zich op kunnen beroepen, zal hij in lagere regelgeving vastleggen wat een redelijke termijn is voor het aansluiten van verschillende categorieën, variërend van bijvoorbeeld een woning tot een windmolenpark. Dit maakt het bovendien snel aanpasbaar indien ontwikkelingen daartoe aanleiding geven.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten