logo
wvhj2023
hero-image
4 juni 2020

College van Beroep voor het Bedrijfsleven verbiedt opknippen zonnedaken en zonneparken

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft geoordeeld dat het opknippen van een zonnepark in meerdere WOZ-objecten om zo meerdere kleine en goedkopere netaansluitingen te krijgen, verboden is.

Het CBb wijkt met deze uitspraak af van een eerdere uitspraak uit 2011. GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee diende eerder dit jaar nog een amendement in de Tweede Kamer in om te verbieden dat een zonnepark wordt opgeknipt.

3 WOZ-objecten
Deze uitspraak van het CBb is definitief, want het CBb is de eindrechter in deze rechtszaak. Het orgaan heeft nu bepaald dat niet in alle gevallen zonder meer moet worden aangesloten bij de objectafbakening zoals deze blijkt uit een door het college van burgemeester en wethouders afgegeven WOZ-beschikking.

De rechtszaak speelde zich af tussen de Coöperatie Nij Altoenae Energie Neutraal (NAEN) en netbeheerder Liander. NAEN heeft op het dak van een loods 312 zonnepanelen geplaatst. De perceeleigenaar heeft 88 zonnepanelen in eigendom. Deze zonnepanelen zijn met een eigen aansluiting aangesloten op het elektriciteitsnet van Liander. NAEN heeft 224 zonnepanelen in eigendom en heeft hiervoor een opstalrecht gevestigd op het dak van de loods. Deze zonnepanelen hebben ook een eigen netaansluiting. NAEN wil op het dak van de loods meer zonnepanelen plaatsen en heeft op het dak daarom nog 2 opstalrechten geplaatst. Vanwege de inschrijving van de 3 opstalrechten in het Kadaster heeft de gemeente de 3 afzonderlijke delen op het dak van de loods aangemerkt als 3 verschillende WOZ-objecten. NAEN heeft Liander een aantal keer verzocht om alle 3 de WOZ-objecten van een netaansluiting van 3 x 80 ampère te voorzien. Liander heeft dit bij herhaling geweigerd.

1 in plaats van 3 netaansluitingen
Het college heeft nu geoordeeld dat er geen sprake was van een afzonderlijk WOZ-object en daarmee Liander in het gelijk gesteld. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) had volgens het college de coöperatie daarin eerder ten onrechte gelijk gegeven.

De uitspraak van het CBb betekent in dit geval dat er, ondanks de voor de zonnepanelen 3 afgegeven WOZ-beschikkingen, toch sprake is van 1 WOZ-object. Volgens de Elektriciteitswet kan Liander dan volstaan met 1 grootverbruikersaansluiting in plaats van 3 kleinverbruikersaansluitingen. Voor de coöperatie zijn 3 kleine aansluitingen goedkoper dan 1 grote, doordat consumenten bijdragen in de kosten van kleine aansluitingen, terwijl hij de grote aansluiting volledig zelf moet betalen.

Liander ‘verheugd’
Liander laat weten ‘verheugd te zijn’ over de uitspraak van het college, die aangeeft dat klanten niet meerdere kleine aansluitingen kunnen aanvragen in plaats van 1 grote. Deze uitspraak draagt volgens Liander eraan bij om de maatschappelijke kosten van de energietransitie zo laag mogelijk te houden.

Liander is altijd van mening geweest dat de ‘WOZ-beschikking(-en)’ van een gemeente niet als enige beslissend mogen zijn voor het vaststellen van het recht op een aansluiting, maar dat er moet worden gekeken naar de gehele installatie en alle bijkomende omstandigheden. Daarom stuurde Liander aan op 1 grotere aansluiting, passend bij de omvang. Het CBb ging dus in de uitspraak mee met de redenatie van Liander en volgt een eerder advies van de raadsheer advocaat-generaal.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten