logo
wvhj2023
hero-image
2 juni 2020

Massachusetts Institute of Technology: zonneparken geven batterijen elektrische auto’s tweede leven

Een nieuwe studie van het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology toont aan dat batterijen van elektrische voertuigen een tweede leven kunnen hebben als energieopslagsystemen voor zonneparken.

De studie van de Amerikaanse onderzoekers is gepubliceerd in het tijdschrift Applied Energy.

Golf van gebruikte batterijen
Aangezien elektrische voertuigen wereldwijd snel in populariteit toenemen, zal er binnenkort een golf van gebruikte batterijen zijn waarvan de prestaties niet langer voldoende zijn voor voertuigen die een betrouwbare acceleratie en actieradius nodig hebben. De nieuwe studie toont aan dat deze batterijen nog steeds een nuttig en winstgevend tweede leven kunnen hebben als back-upopslag voor zonnepaneelinstallaties, waar ze meer dan een decennium kunnen presteren in deze minder veeleisende rol.

De studie werd uitgevoerd door 6 huidige en voormalige MIT-onderzoekers, waaronder postdoc Ian Mathews en hoogleraar Werktuigbouwkunde Tonio Buonassisi, hoofd van het Photovoltaics Research Laboratory. Als testcase onderzochten de onderzoekers in detail een hypothetisch zonnepark op utiliteitsschaal in Californië. Ze bestudeerden de economische impact van verschillende scenario’s: alleen het bouwen van een zonnepark van 2,5 megawattpiek; het bouwen van hetzelfde zonnepark samen met een nieuw lithium-ionbatterijopslagsysteem; en het te bouwen met een batterijopslagsysteem gemaakt van hergebruikte ev-batterijen waarvan de prestaties waren afgenomen tot 80 procent van hun oorspronkelijke opslagcapaciteit. Dit laatste is het punt waarop ze als te zwak zouden worden beschouwd voor gebruik in elektrische voertuigen.

De onderzoekers ontdekten dat de nieuwe batterij-installatie geen redelijk nettorendement op de investering zou opleveren, maar dat een goed beheerd systeem van gebruikte batterijen een goede, winstgevende investering zou kunnen zijn, zolang de batterijen minder dan 60 procent van hun oorspronkelijke prijs kosten.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten