logo
wvhj2023
hero-image
2 juni 2020

Mobiele zonnepanelen kunnen biodiversiteit agrarisch bedrijf vergroten

Mobiele zonnepanelen bieden kansen om de biodiversiteit bij agrarische bedrijven te vergroten. Dat blijkt uit een onderzoek bij 2 akkerbouwbedrijven in Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard.

In opdracht van akkerbouw- en bloembollenbedrijf VOF Dogterom en akkerbouwbedrijf VOF Van den Hoek is het rapport ‘Verduurzaming landbouwbedrijven met waterstof’ opgesteld.

Verdienmodel
Uitkomst is dat door eigen energievoorziening een verdienmodel mogelijk is waar de ondernemers mee uitkomen en waar bodemkwaliteit en biodiversiteit bij floreert. In de studie is gekeken naar diverse technieken, zoals een energievlieger en mobiele zonnepanelen om duurzame energie mee op te wekken en groene waterstof te produceren.

In de jaren dat er een rustgewas op een perceel groeit, worden er verrijdbare zonnepanelen neergezet. Als er weer bollen en aardappelen worden geteeld, dan worden de zonnepanelen verplaatst naar een volgend perceel met rustgewas. De duurzame energie wordt met behulp van een elektrolyser omgezet in groene waterstof en warmte.

Overschotten
‘Op deze manier kunnen we in de toekomst in onze eigen behoefte voorzien en eventuele overschotten verkopen’, legt Jacob Jan Dogterom uit. ‘Met de opgeslagen restwarmte afkomstig van de elektrolyser kunnen bijvoorbeeld bollen en aardappelen gedroogd worden.’

De winst van de zelfopgewekte en opgeslagen energie geeft de bedrijven ook de financiële ruimte om meer niet-rendabele rustgewassen op te nemen. Zowel stikstofbindende gewassen als akkerranden met waardplanten voor (bestuivende) insecten en planten die beschutting bieden voor vogels, zoals de patrijzen, zijn in deze studie onderzocht. Toepassing van gewasbeschermingsmiddelen is in rustgewassen en akkerranden niet nodig, wat het ecologisch herstel bevordert.

H2GO Programma
Het project is onderdeel van het H2GO Programma; een innovatieprogramma van overheden, kennisinstellingen en ondernemingen om te onderzoeken of het mogelijk is om op Goeree-Overflakkee de energietransitie aan te gaan met de combinatie van elektriciteit en groene waterstof. Het vooronderzoek is uitgevoerd door de adviseurs van Kitepower (energievlieger), npk design (H2ARVESTER), L’orèl Consultancy (technisch ontwerp en kostprijsberekening waterstof), Rho adviseurs voor leefruimte (ruimtelijke ordening), Wageningen Environmental Research (biodiversiteit), Accenda en TU Delft (controle technisch ontwerp en kostprijsberekening) en Energieke Regio (financieringsaanvraag pilotprojecten).

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten