Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
VvE en bewoner appartementencomplex verwikkelt in rechtszaak over plaatsing zonnepanelen

VvE en bewoner appartementencomplex verwikkelt in rechtszaak over plaatsing zonnepanelen

Een Vereniging van Eigenaren en een eigenaar van een appartement zijn in een rechtszaak verwikkeld over de oneigenlijke plaatsing van zonnepanelen door de bewoner. De rechtbank Gelderland doet binnenkort uitspraak.

Eind 2015 heeft de betreffende appartementeigenaar 12 zonnepanelen op het dak van het appartementencomplex geplaatst. Bovendien heeft hij op zijn balkon een airco/luchtwarmtepomp geplaatst.

Appartement verkocht
De eigenaar heeft zijn appartement in juni 2019 te koop gezet en afgelopen december een verkoopovereenkomst gesloten. Na het sluiten van de overeenkomst heeft de Vereniging van Eigenaren (VvE) de eigenaar er schriftelijk op gewezen dat hij zonder toestemming van de VvE zonnepanelen op het gemeenschappelijke dak heeft geplaatst, waarbij onduidelijk is hoe de leidingen zijn aangelegd. Ook de airco-installatie is volgens de VvE zonder toestemming aangelegd. Om die reden verzoekt de VvE de eigenaar om zowel de zonnepanelen als de airco-installatie te verwijderen.

Andere bewoner heeft ook zonnepanelen
De eigenaar van het appartement heeft tegenover de kantonrechter verklaard het met deze eis van de VvE niet eens te zijn. De eigenaar stelt dat de VvE hem totdat hij de brief van 12 december 2019 ontving, nooit op de strijdigheid met het huishoudelijk reglement heeft gewezen. In de vergaderingen van 16 juni 2016 en/of 1 november 2016 zou hij zelfs toestemming hebben verkregen om de installaties te plaatsen. Daarnaast zou een andere bewoner van het appartement al langer het dak vol zonnepanelen hebben liggen, volgens de eiser met toestemming van de VvE. Daarom is er volgens hem dan ook sprake van willekeur.

Verder wijzen de eigenaar en zijn advocaat erop dat pas in januari 2020 in een vergadering van de VvE in het huishoudelijk reglement is vastgelegd dat het niet toegestaan is ‘aan, tegen of op de buitengevels/balustrades/dak verlichting, reclameaanduidingen, antennes, schotels, zonnepanelen en andere apparatuur of voorwerpen aan te brengen’.

6 zonnepanelen houden
In zijn beoordeling van de stukken dat stelt de kantonrechter dat hieruit voortvloeit dat de aanwezigheid van de zonnepanelen en de airco/warmtepomp tot de brief van 12 december 2019 geen bron van discussie in de vergadering van eigenaren is geweest. ‘Uit niets is tot dusver gebleken dat eigenaar er rekening mee had moeten houden dat (nadere) toestemming nog vereist was en nog minder dat die hem zoveel jaren achteraf nog zou worden onthouden. Aan de andere kant neemt de eigenaar met zijn 12 panelen een groter deel van het gemeenschappelijke dak in dan hem naar evenredigheid van de onderlinge aandelen, indien daarover een eerlijke gezamenlijke besluitvorming zou plaatsvinden, zou toekomen. Er met de VvE van uitgaande dat er maximaal 24 panelen op het dak kunnen worden geplaatst, zou de eigenaar er dus 6 mogen houden.’

De kantonrechter heeft beide partijen de kans geboden om hun zienswijzen in te dienen, waarna binnen afzienbare tijd een uitspraak zal volgen.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
KiesZon bv zoekt:

Proces Consultant

Heb jij een passie voor Procesoptimalisatie? Ben je Lean Six Sigma gecertificeerd? Sta jij stevig in je schoenen en ben je in staat stakeholders te overtuigen met jouw adviezen? Wij zoeken een Proces Consultant. Jouw Functie KiesZon is volop in...
Fulltime (40 uur) - Rosmalen
Zonneplan zoekt:

Partnermanager Installatiebedrijven

Zonneplan wil heel Nederland de stap naar duurzame energie laten maken. We doen dit nu door het leggen van zonnepanelen, in de toekomst komen hier nog andere producten bij. In 2019 hebben we meer dan 200.000 zonnepanelen geplaatst. Dit doen we met ons...
Fulltime (40 uur) - Zwolle, 8021 EV 13D
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!