logo
wvhj2023
hero-image
25 mei 2020

HAN start onderzoek naar opslag windenergie in waterstof

Hoe kan energie van een windmolen worden opgeslagen in waterstof? Dat onderzoeken hbo-studenten Elektrotechniek, Technische Bedrijfskunde en Werktuigbouwkunde aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).

De grootste uitdaging? Een systeem bedenken dat zowel technisch als economisch aantrekkelijk is. Geen technische oplossingen die alleen maar op papier werken.

4 windmolens
Langs de N325 in Arnhem (de Pleijroute) komen 4 windmolens met een tiphoogte van 180 meter. Die worden straks niet alleen gebruikt voor energieopwekking, maar ook voor onderwijs en onderzoek. Opslag van energie in waterstof kan een oplossing zijn om duurzame energie lokaal op te slaan om te gebruiken als er weinig aanbod is. Hoe dat systeem eruit komt te zien, is nog niet duidelijk. Dit wordt behandeld in innovatieproject Energieopslag in Waterstof (Enowatts). Een consortium onderzoekt – onder meer – de mogelijkheid van waterstofopslag op het terrein. Overtollige elektriciteit kan worden omgezet naar waterstof wanneer de energie op dat moment niet nodig is – ook omgekeerd.

In aanloop naar het project Enowatts doen 8 studenten van de HAN-opleidingen Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde en Technische Bedrijfskunde voorbereidend onderzoek. Ze doen dit samen met docent-onderzoekers van het Lectoraat Duurzame Energie en het Lectoraat Meet- en Regeltechniek. Ze gaan vragen beantwoorden als: wat zijn de juiste keuzes, als het gaat om de elektrolyse-apparatuur? En wat moet de grootte zijn van het opslagsysteem? De studenten leveren een rapport op waar de partners in het Enowatts-project later mee aan de slag kunnen.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten