logo
wvhj2023
© Jarreterad | Dreamstime.com
© Jarreterad | Dreamstime.com
11 mei 2020

Nationale Roadmap: 93 miljoen euro voor grootschalige onderzoeksinfrastructuren, ook geld voor energieopslag

De raad van bestuur van NWO heeft 7 aanvragen in de Nationale Roadmap voor Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur gehonoreerd voor een totaalbedrag van 93 miljoen euro, met ook aandacht voor energieopslag.

De middelen die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan NWO ter beschikking stelt voor de Nationale Roadmap Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur maken de bouw of vernieuwing mogelijk van essentiële onderzoeksinfrastructuren. De gehonoreerde wetenschappelijke infrastructuren zijn volgens de organisatie van groot belang voor het verrichten van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek en als aanjager van maatschappelijke en economische innovatie in alle wetenschappelijke disciplines. De toekenningen maken infrastructuur mogelijk binnen de bèta/technische, de alfa/gamma disciplines en in de levenswetenschappen.

Van ziekten tot energieopslag

Een van de toegekende onderzoeksfaciliteiten onderzoekt de toepassingen voor een sterke magneet voor inzichten in de oorzaken van ziekten, nieuwe medicijnen, maar ook verbetering van voedselproductie en –veiligheid. Een andere faciliteit onderzoekt microbiële ecosystemen die kunnen bijdragen aan de gezondheid van mensen en duurzame productie van chemicaliën.

1 toekenning heeft betrekking op energieopslag, te weten ‘The uNMR-NL Grid: A distributed, state-of-the-art Magnetic Resonance facility for the Netherlands’. Hoofdaanvrager is professor Baldus van de Universiteit Utrecht van de faculteit Bètawetenschappen, Departement Scheikunde, NMR Spectroscopie. De toekenning bedraagt 17,9 miljoen euro.

Magnetische eigenschappen
Kernspinresonantie (NMR) en imaging (MRI) gebruiken magnetische eigenschappen van atoomkernen om structuur en dynamica van moleculen in materialen en levende organismen te bestuderen. uNMR-NL is opgezet met 1 centraal NMR-instrument met ongekende mogelijkheden. Dit wordt nu uitgebouwd tot een netwerk van NMR-faciliteiten met nieuwe instrumenten en upgrades door heel Nederland om de toegankelijkheid en uitwisseling van expertise tussen de deelnemende groepen te versterken. Het uNMR-NL-consortium is daarmee in staat om natuurwetenschappelijk onderzoek over de volle breedte te ondersteunen, van het ontdekken van nieuwe geneesmiddelen, tot het verbeteren van voedselproductie en -kwaliteit, en nieuwe materialen voor energieopslag en -conversie.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten