logo
wvhj2023
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
11 mei 2020

‘Politiek heeft momentum gemist om stekker uit salderingsregeling te trekken’

996.103... Het is niet de hoofdprijs van de staatsloterijtrekking van de maand mei, maar het aantal keren dat berichten over de salderingsregeling op de website van Solar Magazine sinds november 2013 zijn gelezen.

De soap rond de salderingsregeling mag met recht het grootste politieke dossier uit de geschiedenis van de Nederlandse zonne-energiesector genoemd worden. Nu minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat het definitieve afbouwpad van de salderingsregeling heeft bekendgemaakt, maakt de redactie van Solar Magazine samen met Peter Desmet de (voorlopige) eindbalans op. Desmet is binnen brancheorganisatie Holland Solar het verantwoordelijke bestuurslid en sinds het eerste uur betrokken bij het salderingsdossier. Bovendien is hij directeur van groothandel Solarclarity.

Desmet is er eerlijk over; de robbertjes die in de politiek, in de zonne-energiesector en tussen alle andere stakeholders zijn gevochten, verdienen zeker geen schoonheidsprijs. De interne ruzies leidden eind 2014 zelfs tot de oprichting van een concurrent van brancheorganisatie Holland Solar (red. zie kader). ‘Maar uiteindelijk is het eindresultaat het belangrijkste en met het definitieve afbouwpad van de salderingsregeling is de toekomst van onze sector nu echt geborgd’, stelt Desmet tevreden vast.

Toverwoord
Op de achtergrond zijn volgens Desmet sinds 2014 altijd 2 zaken klip en klaar geweest: de salderingsregeling blijft niet eeuwig in stand en zonnestroom moet ook bij de consument op enig moment op eigen benen kunnen staan. ‘Dit betekent dat je een omschakeling en overgangsperiode nodig hebt om zo rustig mogelijk van A naar B te gaan. Die periode is nu gecreëerd en nu wacht ons de volgende uitdaging: de integratie van zonne-energie in het elektriciteitssysteem.’

Zelfconsumptie zal daarbij volgens Desmet het toverwoord zijn. ‘Wordt de hoeveelheid zelfconsumptie niet verhoogd, dan kan de zonne-energiemarkt niet doorgroeien en klapt deze zelfs uit elkaar.’

Lees hier het volledige artikel ‘Politiek heeft momentum gemist om stekker uit salderingsregeling te trekken’ in de mei 2020-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten