logo
wvhj2023
hero-image
6 mei 2020

Visie op zonne-energie Amstelveen ter inzage: uitgangspunt zonneparken ‘ja, mits’

De gemeente Amstelveen heeft de ‘Visie op zonne-energie’ ter inzage gelegd. Uitgangspunt voor de realisatie van grondgebonden zonneparken is ‘ja, mits’. Zonneweiden moeten daarmee aan concrete spelregels voldoen.

‘Onze beschikbare ruimte is immers schaars en een kwalitatief goede inpassing van zonnepanelen in de omgeving essentieel’, schrijft de gemeente in haar toelichting. ‘Wij zien onder meer kansen op grote daken en in combinatie met infrastructuur, zoals langs de A9 of boven parkeerterreinen. Kortom: multifunctioneel ruimtegebruik. Wij nodigen initiatiefnemers en anderen van harte uit om met ons de dialoog hierover te voeren.’

Zoekgebieden
In de concept Regionale Energiestrategie van Noord-Holland Zuid zijn zoekgebieden opgenomen. In Amstelveen vallen hieronder het nog te realiseren Bedrijventerrein Amstelveen Zuid (BTAZ) en directe omgeving. Andere zoekgebieden betreffen grote daken en combinaties met infrastructuur zoals langs de A9, onder andere ter hoogte van de Krijgsman. Waar in de RES zoekgebieden zijn geformuleerd, is in de Visie op zonne-energie ook geformuleerd op welke manier zoekgebieden in de gemeente ingevuld kunnen worden. Bij de locaties uit de zoekgebieden wordt hiermee gekeken naar goed en multifunctioneel ruimtegebruik en goede ruimtelijke inpassing.

3 uitgangspunten
Voor het plaatsen van zonnepanelen hanteert Amstelveen in zijn zonne-energievisie de volgende 3 ruimtelijke uitgangspunten:

  1. Natuur- en landschapswaarden blijven in stand (of worden versterkt) | Flora en fauna worden niet negatief beïnvloed door de komst van zonnepanelen en waar mogelijk versterkt. Grootschalige opwek in landschappelijk, ecologisch of cultuurhistorisch waardevol gebied wordt uitgesloten.
  2. Ruimte wordt multifunctioneel gebruikt | Dit houdt in dat de grond onder de zonnepanelen ook nog voor andere doeleinden wordt gebruikt. Zonnepanelen zijn dus altijd ondergeschikt aan de primaire functie en zijn complementair aan de primaire functie. Hier bestaan 3 uitzonderingen op:
    1. Op gronden waar de mogelijkheden van diverse vormen van gebruiksfuncties door ruimtelijke voorwaarden zeer beperkt zijn, is opwek van zonne-energie als primair gebruik mogelijk.
    2. Op gronden waar het toekomstig primair gebruik al in planvorming is vastgelegd, maar waar de fysieke ontwikkeling van de locatie nog op zich laat wachten, ontstaan kansen om, totdat begonnen wordt met werkzaamheden, de locatie primair te gebruiken voor tijdelijke zonne-energieopwek.
    3. Op gronden zonder landschappelijke, cultuurhistorische en/of ecologische waarden, waar zonnepanelen nieuwe waarde creëren voor het gebied, is opwek van zonne-energie als primair ruimtegebruik mogelijk.
  3. Zonne-energie opwek (vooral grootschalig) is altijd goed ingepast in de omgeving | Locatie-specifieke aspecten dienen te worden betrokken bij het ontwerp voor de inrichting. Daarom vragen vorm, hoogte, dichtheid en randen van de opstelling specifiek aandacht bij het ontwerp.

Zonnetrap
Dit gebeurt via de zonnetrap. De zonnetrap bestaat uit 4 treden. Hoe verder de trap afloopt, hoe meer mogelijk wordt afgeweken van de uitgangspunten. In de visie van de gemeente Amstelveen wordt daarom beoogd zoveel mogelijk zonnepanelen in de hoogste trap te realiseren. Des te lager de trede in de zonnetrap, des te meer gezocht moet worden naar kansen/combinaties die de omgeving biedt voor de hogere treden van de trap. Indien toch gezocht wordt naar een mogelijkheid van zonne-energie in een lagere trede van de zonnetrap, dan moet aangetoond worden dat mogelijkheden in de hogere treden van de trap zich niet meer voordoen. De 4 treden zijn:

  1. Zon op daken van gebouwen - Dakgebonden | Gebouwen nemen een primaire functie van gronden in.
  2. Concrete (bestaande) kansen benutten - Grondgebonden | Concrete kansen liggen op plekken waar multifunctioneel ruimtegebruik goed inpasbaar is. Vaak is dat kleinschalig. Voor grootschalige energieopwek gaat het om locaties waar momenteel al een primaire ruimtelijke functie (zoals een parkeerplaats) aanwezig is of om locaties die door een primaire functie zijn omsloten waardoor mogelijkheden beperkt zijn (zoals een berm). Het gebruik van de primaire functie wordt door het toevoegen van zonnepanelen op geen enkele manier negatief beïnvloed.
  3. 3. Nieuwe kansen creëren – Grondgebonden | Combinaties met nieuwe functies creëren. Hierbij geldt dat zonnepanelen op gronden kunnen worden geplaatst waar ze waarde toevoegen aan nieuw gecreëerde primaire functies. Men denkt hierbij aan (braakliggend) terrein waarbij zonnepanelen voor een bepaalde periode op een dag schaduw creëren voor een nieuw agrarisch gewas dat hier behoefte aan heeft.
  4. Grootschalige zonneweiden als primair grondgebruik | In principe is deze trede uitgesloten. Echter, een aantal gebieden binnen Amstelveen heeft minder hoge landschappelijke, cultuurhistorische en/of ecologische waarden of moet zo extensief mogelijk gebruikt worden. Ook zijn er gebieden die in de toekomst ontwikkeld worden maar in de tussentijd (tijdelijk) op een andere manier ingezet kunnen worden. Slechts op aangewezen gebieden behoort het inzetten van productieve landbouwgrond voor zonne-energieopwek tot de mogelijkheden.
Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten