logo
wvhj2023
© NREL | Dennis Schroeder
© NREL | Dennis Schroeder
22 april 2020

Amerikaanse onderzoekers presenteren zonnecel met efficiëntie van 47,1 procent

Het Amerikaanse National Renewable Energy Laboratory (NREL) heeft een zonnecel gemaakt met een efficiëntie van 47,1 procent. Wetenschappers John Geisz en Ryan France vestigen daarmee een wereldrecord.

‘Deze zonnecel toont het buitengewone potentieel van multi-junctionzonnecellen met meerdere functies’, aldus Geisz.

III-V-materialen en 140 lagen
Om de zonnecel te bouwen, hebben de NREL-onderzoekers III-V-materialen gebruikt die een breed scala aan lichtabsorptie-eigenschappen hebben. Elk van de 6 knooppunten van de zonnecel (red. de actieve lagen) zijn ontworpen om licht uit een specifiek deel van het zonnespectrum op te vangen. De zonnecel bevat ongeveer 140 lagen van verschillende III-V-materialen om de prestaties van de knooppunten te ondersteunen.

Vanwege hun zeer hoge efficiëntie en de kosten die daarmee gemoeid zijn, worden III-V-zonnecellen meestal gebruikt om satellieten van stroom te voorzien. Op aarde is de zonnecel met 6 juncties volgens de onderzoekers bij uitstek geschikt voor gebruik in pv-concentrators. France hierover: ‘Een manier om de kosten te verlagen, is door het vereiste actieve gebied te verkleinen en dat kun je doen door een spiegel te gebruiken om het licht naar één punt te richten. Dan is het toereikend om met een honderdste of zelfs een duizendste van het materiaal te werken in vergelijking met een traditionele siliciumzonnecel. Door het licht te concentreren, gebruik je dus veel minder halfgeleidermateriaal. Bijkomend voordeel is dat de efficiëntie omhooggaat als je het licht concentreert.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten