logo
wvhj2023
© Pliene | Dreamstime.com
© Pliene | Dreamstime.com
14 april 2020

Brandweer Nederland: aanwezigheid opslagsysteem verplicht melden bij Veiligheidsregio

Brandweer Nederland wil dat eigenaren van elektriciteitsopslagsystemen (eos’en) verplicht worden om bij hun Veiligheidsregio te melden dat zij de beschikking hebben over een energieopslagsysteem.

Dat stelt Brandweer Nederland in zijn reactie op de door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat georganiseerde internetconsultatie over de risicobeheersing van lithium-ionbatterijen. Het ministerie bereidt een zogenaamde circulaire (red. rondschrijven) voor over de risicobeheersing van lithium-ion-energiedragers. Separaat werkt de overheid ook aan Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen (PGS-richtlijnen) voor lithium-ion-energiedragers, te weten de PGS-37.

Te vrijblijvend
Brandweer Nederland is van mening dat de maatregelen ‘te vrijblijvend en niet concreet genoeg zijn geformuleerd’. ‘Dat maatregelen slechts alleen worden geadviseerd, zorgt niet voor duidelijkheid en eenheid in de wijze waarop landelijk vergunningverlening plaatsvindt’, aldus de organisatie. ‘Het bedrijfsleven wil duidelijkheid hebben waaraan het moet voldoen en niet afhankelijk zijn van hoe verschillende bevoegde gezagen deze hanteren. Er moet één duidelijke lijn zijn.’

Brandweer Nederland wil dan ook niet dat er gesproken wordt over adviezen, maar over eisen. Dit zorgt voor duidelijkheid bij zowel het bedrijfsleven als het bevoegd gezag. Daarnaast wil men dat de eisen uniform binnen Nederland worden opgenomen in vergunningen en er geen verschillen ontstaan tussen verschillende bevoegde gezagen.

Kenbaar maken
Brandweer Nederland stelt bovendien te willen weten hoe omgegaan moet worden met terreinen die vol staan met elektriciteitsopslagsystemen (eos’en) in containers of op trailers in afwachting van verplaatsing naar een klant of de locatie van gebruik op het terrein.

Ook wil de organisatie dat de aanwezigheid van een opslagfaciliteit voor grotere hoeveelheden energiedragers als zodanig kenbaar gemaakt wordt bij de Veiligheidsregio. Daarbij moeten onder meer de NAW-gegevens van de energieopslagsystemen, de datum van de ingebruikname en de aard en omvang van de activiteit bekend zijn bij de Veiligheidsregio.

Lees ook: Consultatie risicobeheersing lithium-ionbatterijen afgerond: negatieve én positieve reacties

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten