logo
wvhj2023
© KIWA | Netbeheer Nederland
© KIWA | Netbeheer Nederland
14 april 2020

Netbeheer Nederland: 50 procent meer elektriciteitsongevallen met zonnepanelen

Het aantal elektriciteitsongevallen met zonnepanelen is met 50 procent gegroeid. Dat stellen Netbeheer Nederland en KIWA in het rapport ‘Registratie van huishoudelijke elektriciteitsongevallen achter de meter 2019’.

Er bestaat in Nederland geen meldingsplicht voor elektriciteitsongevallen, zodat volgens de netbeheerders geen volledig beeld van de werkelijke aantallen ongevallen beschikbaar is. Door de aanpak van Kiwa Technology worden volgens Netbeheer Nederland wel alle ernstige ongevallen geregistreerd. De informatie verzamelt Kiwa Technology namelijk uit verschillende mediabronnen. In het rapport is bij alle gemelde ongevallen de oorzaak vermeld, zoals die door de media is opgetekend. Ook wordt de ontstane schade gemeld. Alle ongevallen met zonnepanelen die in het rapport worden vermeld, hebben tot brand geleid.

Elektriciteitsongevallen
Het rapport geeft een overzicht van het aantal elektriciteitsongevallen dat in 2019 heeft plaatsgevonden achter de meter, alsmede de aard en de ernst van de gevolgen van deze ongevallen. In het rapport wordt met elektriciteitsongevallen bedoeld ongevallen die het gevolg zijn van het gebruik van elektriciteit bij huishoudelijke afnemers in Nederland.

In 2019 heeft Kiwa Technology in totaal 284 meldingen over elektriciteitsongevallen geregistreerd. Bij 37 procent van de meldingen wordt de oorzaak van het elektriciteitsongeval toegeschreven aan de installatie, bij 53 procent van de meldingen aan de elektrische apparatuur en bij 10 procent van de meldingen is dit onbekend.

13 incidenten met zonnepanelen
In het rapport is te lezen dat er in het kalenderjaar 2019 in totaal 244 meldingen over huishoudelijke elektriciteitsongevallen zijn geregistreerd. Het betreft hierbij ongevallen achter de meter. Daarnaast zijn nog 40 meldingen over diverse andere objecten geregistreerd waar ook een elektriciteitsongeval heeft plaatsgevonden, waarbij een relatie met de meterkast of een huishoudelijk elektrisch apparaat is vermeld.

De lijst van meest geregistreerde incidenten met huishoudelijke elektrische apparaten wordt aangevoerd door de wasdroger met 74 ongevallen, goed voor een ‘marktaandeel’ van 26 procent. Ongevallen met een magnetron – 28 ongevallen – zijn goed voor een aandeel van 10 procent. Zonnepanelen nemen met 13 incidenten 5 procent van het aantal geregistreerde incidenten voor hun rekening. In 2018 werden er slechts 7 incidenten gemeld, waarmee er volgens de rapporteurs sprake is van een toename van 50 procent.

De wasdroger, magnetron, zonnepanelen, adapter, elektrische deken, koelkast, vaatwasser en computer maken volgens het rapport in 2019 zo’n 84 procent uit van de geregistreerde incidenten met huishoudelijke elektrische apparatuur en ten opzichte van het totaal aantal incidenten veroorzaken deze apparaten circa 47 procent van de elektriciteitsongevallen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten