Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Coronavirus | NVDE: bij 2 op de 3 duurzame-energiebedrijven vallen projecten stil
© Fabian Plock | Dreamstime.com

Coronavirus | NVDE: bij 2 op de 3 duurzame-energiebedrijven vallen projecten stil

Uit een inventarisatie van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) blijkt dat bij 2 op de 3 bedrijven die actief zijn in duurzame-energieprojecten stilvallen door de uitbraak van het COVID-19-virus.

‘Het coronavirus heeft ingrijpende gevolgen, in de eerste plaats voor onze gezondheid en de zorg, en daarnaast voor onze hele economie. Het is zorgelijk dat ook de duurzame-energiesector geraakt wordt, omdat de acute crisis van vandaag zo ook gevolgen heeft voor het bestrijden van de ‘langzame crisis’: die van klimaatverandering,’ stelt Olof van der Gaag, directeur van de NVDE. ‘Wij willen niet alleen de economie en gezondheid van gisteren en vandaag veiligstellen, maar ook die van morgen.’

50 bedrijven ondervraagd
Tot de leden van de NVDE behoren diverse brancheverenigingen zoals Holland Solar, Techniek Nederland en de Vereniging Warmtepompen, maar ook (energie)bedrijven zoals Vattenfall, Qurrent, Greenchoice, Eneco, Essent en Tesla.

In totaal hebben 50 bedrijven aan de inventarisatie van de NVDE meegewerkt. Circa 2 op de 3 bedrijven hebben lopende projecten die stilliggen en portefeuilles die opdrogen. De helft van de respondenten verwacht op korte termijn een omzetdaling van 20 procent of meer; een kwart verwacht zelfs een omzetdaling van 40 procent of meer. Bijna de helft van de bedrijven merkt dat overheidsprocessen zoals vergunningsprocedures worden stilgelegd. Ruim de helft van de respondenten voorziet grote tot zeer grote problemen bij het uitvoeren van participatieprocessen met omwonenden, bijvoorbeeld bij wind- en zonne-energieprojecten.

Doorwerken waar dat veilig kan
De NVDE doet om deze reden diverse voorstellen om de schade aan de energietransitie te beperken. Zij bepleit dat projecten door moeten gaan als dit kan zonder besmettingsgevaar. De NVDE moedigt verder regio’s en gemeenten aan om te zorgen dat vergunningen geen vertraging oplopen en dat ook het werk aan de Regionale Energiestrategieën (RES) en Transitievisies Warmte doorgaat.

De energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds kan volgens de organisatie helpen om op korte termijn de vraag aan te jagen. Een andere optie is om de btw op arbeid tijdelijk te verlagen, terug naar 6 procent. Dit maakt arbeidsintensieve dienstverlening goedkoper, zoals het verduurzamen van woningen. De realisatietermijn voor afgegeven subsidiebeschikkingen zou bovendien langer moeten worden gemaakt voor projectontwikkelaars die nu buiten hun schuld vertraging oplopen; een maatregel waar Holland Solar afgelopen week al voor pleitte bij de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+).

Nu in Solar Magazine

Mei 2020

Coolblue stoomt snel op naar top residentiële zonne-energiemarkt: ‘De internetverkoop van zonnepanelen werkt’ Joint Solar Programme III: hybride tandemzonnecel van 30 procent binnen handbereik voor Nederlandse onderzoekers De...
Vacatures
Zelfstroom zoekt:

Financieel administratief medewerker

Zelfstroom zoekt een Financieel administratief medewerker
Fulltime • 's-Hertogenbosch
OpdeZon zoekt:

Monteurs zonnepanelen

OpdeZon zoekt Hoofdmonteurs zonnepanelen, Monteurs zonnepanelen én Leerling-monteurs zonnepanelen
Fulltime • Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!