logo
© Fabian Plock | Dreamstime.com
© Fabian Plock | Dreamstime.com
27 maart 2020

Coronavirus | NVDE: bij 2 op de 3 duurzame-energiebedrijven vallen projecten stil

Uit een inventarisatie van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) blijkt dat bij 2 op de 3 bedrijven die actief zijn in duurzame-energieprojecten stilvallen door de uitbraak van het COVID-19-virus.

‘Het coronavirus heeft ingrijpende gevolgen, in de eerste plaats voor onze gezondheid en de zorg, en daarnaast voor onze hele economie. Het is zorgelijk dat ook de duurzame-energiesector geraakt wordt, omdat de acute crisis van vandaag zo ook gevolgen heeft voor het bestrijden van de ‘langzame crisis’: die van klimaatverandering,’ stelt Olof van der Gaag, directeur van de NVDE. ‘Wij willen niet alleen de economie en gezondheid van gisteren en vandaag veiligstellen, maar ook die van morgen.’

50 bedrijven ondervraagd
Tot de leden van de NVDE behoren diverse brancheverenigingen zoals Holland Solar, Techniek Nederland en de Vereniging Warmtepompen, maar ook (energie)bedrijven zoals Vattenfall, Qurrent, Greenchoice, Eneco, Essent en Tesla.

In totaal hebben 50 bedrijven aan de inventarisatie van de NVDE meegewerkt. Circa 2 op de 3 bedrijven hebben lopende projecten die stilliggen en portefeuilles die opdrogen. De helft van de respondenten verwacht op korte termijn een omzetdaling van 20 procent of meer; een kwart verwacht zelfs een omzetdaling van 40 procent of meer. Bijna de helft van de bedrijven merkt dat overheidsprocessen zoals vergunningsprocedures worden stilgelegd. Ruim de helft van de respondenten voorziet grote tot zeer grote problemen bij het uitvoeren van participatieprocessen met omwonenden, bijvoorbeeld bij wind- en zonne-energieprojecten.

Doorwerken waar dat veilig kan
De NVDE doet om deze reden diverse voorstellen om de schade aan de energietransitie te beperken. Zij bepleit dat projecten door moeten gaan als dit kan zonder besmettingsgevaar. De NVDE moedigt verder regio’s en gemeenten aan om te zorgen dat vergunningen geen vertraging oplopen en dat ook het werk aan de Regionale Energiestrategieën (RES) en Transitievisies Warmte doorgaat.

De energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds kan volgens de organisatie helpen om op korte termijn de vraag aan te jagen. Een andere optie is om de btw op arbeid tijdelijk te verlagen, terug naar 6 procent. Dit maakt arbeidsintensieve dienstverlening goedkoper, zoals het verduurzamen van woningen. De realisatietermijn voor afgegeven subsidiebeschikkingen zou bovendien langer moeten worden gemaakt voor projectontwikkelaars die nu buiten hun schuld vertraging oplopen; een maatregel waar Holland Solar afgelopen week al voor pleitte bij de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+).

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten