logo
wvhj2023
© Wim Roefs
© Wim Roefs
16 maart 2020

Gemeente Meierijstad vraagt ontwikkelaars om plannen voor 50 hectare zonneparken

Projectontwikkelaars en andere geïnteresseerde partijen kunnen tot en met 10 april 2020 hun plan voor een zonnepark indienen bij de gemeente Meierijstad. In deze eerste tranche is er ruimte voor maximaal 50 hectare.

De plannen die kwalitatief het beste zijn, maken de meeste kans om in een volgende fase verder uitgewerkt te mogen worden.

Indieningsvereisten
Na de sluiting van de termijn worden alle plannen beoordeeld op volledigheid van de stukken. Alleen plannen die aan de indieningsvereisten voldoen, komen in aanmerking voor de volgende fase, de inhoudelijke beoordeling op kwaliteit.

Wethouder Jan Goijaarts: ‘We willen een transparant speelveld en alle initiatiefnemers een gelijke kans geven. Ook partijen die eerder al bij ons aanklopten, moeten hun plan nu via het standaardintakeformulier bij ons indienen. Anders kunnen ze niet meedingen.’

Kwaliteitsmeting
De gemeente Meierijstad ontstond op 1 januari 2017 uit een fusie van de Brabantse dorpen Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode.

De gemeenteraad stelde afgelopen februari het rapport ‘De toekomst van zon en wind in Meierijstad’ vast. Hierin staat het afwegingskader voor zonneparken. Centraal uitgangspunt daarin is het ontwikkelen van zonneparken met de hoogst mogelijke kwaliteit. Deze kwaliteit wordt beoordeeld op grond van 3 hoofdprincipes: landschap is leidend; meerwaarde is nodig; en participatie is vereist.

De (inhoudelijke) beoordeling van de initiatieven gebeurt in een nieuwe Commissie Omgevingskwaliteit. Die beoordeelt de ingediende initiatieven aan de hand van de in het rapport opgenomen aandachtspunten, ontwerpprincipes en randvoorwaarden. De commissie krijgt een brede samenstelling, zodat alle benodigde deskundigheid aanwezig is om tot een evenwichtige beoordeling te komen.

Voorkeursvolgorde
Na de inhoudelijke beoordeling van alle plannen maakt de commissie een voorkeursvolgorde. Deze voorkeursvolgorde wordt naar verwachting voor de zomer van 2020 ter besluitvorming voorgelegd aan het college. De initiatieven met de hoogst mogelijke kwaliteit die vallen binnen de eerste 50 hectare kunnen na besluitvorming worden uitgewerkt. Dit betekent het in overleg met omwonenden en andere belanghebbenden concretiseren van de inrichting en de (financiële) participatie. Maar ook het opstellen van een ruimtelijke onderbouwing en het aantonen van de uitvoerbaarheid (afspraken grondeigenaar en netbeheerder) horen daarbij. Bovendien is voor zonneparken groter dan 5 hectare een verklaring van geen bedenkingen van de gemeenteraad vereist.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten