logo
wvhj2023
© ESDEC
© ESDEC
2 maart 2020

Zonnepanelen zonder risico’s op het dak: workshop ESDEC zoomt in op windbestendigheid

Iedereen in de Nederlandse zonne-energiemarkt herinnert zich 18 januari 2018. Stormen hadden destijds nog geen naam, maar die van die dag bracht schade aan vele pv-installaties en de daken waarop ze lagen.

Het belang van een windbestendig montagesysteem en deugdelijke installatie hiervan werd daarmee nog eens onmiskenbaar benadrukt. Mark van Stralen van ESDEC zoomt daarop in tijdens zijn workshop op Solar Solutions International. Van Stralen is producttrainer bij ESDEC. Hij is vaak te vinden in het innovatiecentrum van de leverancier van montagesystemen voor zonnepanelen, de plek waar klanten en andere geïnteresseerden terechtkunnen voor basic, advanced en custom trainingen.

Veiligheid
‘We bespreken onder andere producten en werkwijzen’, duidt Van Stralen. ‘In de basiscursus kunnen deelnemers ook in praktijk oefenen in het plaatsen van installaties. Dit is een van de manieren waarop we bijdragen aan de realisatie van betrouwbare pv-systemen. Hoewel de invulling van de trainingen verschilt, is kwaliteit en veiligheid altijd een leidend thema. Daarbij komen natuurlijk ook elektrotechnische aspecten aan de orde, maar ook uitleg over het bouwplan en het belang van een goede inspectie en beoordeling van het dak vooraf. Een belangrijk thema is windbestendigheid, en daar zoom ik op in tijdens de workshop “Zonnepanelen zonder risico’s op het dak”, die ik tijdens Solar Solutions International geef.’

Windtunnel
Staat het belang van windbestendigheid wel genoeg op het netvlies van montagebedrijven? Van Stralen beantwoordt die vraag volmondig met ‘ja’. Het is een gespreksonderwerp dat met regelmaat aan de orde komt in zijn werk.

‘Het bewustzijn is er. Ook aan de kant van fabrikanten zie je dat er normen gehanteerd worden, hoewel niet altijd duidelijk te achterhalen is wat die exact zijn. Waar de markt stopt, willen wij verdergaan. Esdec heeft na de storm van 2018 de schadegevallen onderzocht. In alle gevallen bleek dat de inspectie of schouw niet goed was gedaan en de installateur de verkeerde parameters – bijvoorbeeld gebouwhoogte en omgevingsfactoren – had gebruikt, maar ook ons systeem niet op de juiste manier had gemonteerd. Dit was voor ons een van de redenen om te investeren in ons trainingscentrum. Doordat we vermoeden dat ook de klimaatverandering doorzet, hebben wij tevens nog meer ingezet op windtesten. We doen dat op 3 niveaus: we testen ze in computersimulaties, een-op-een in windtunnels en op schaal. Dat levert een enorme hoeveelheid data op over druk en lift als gevolg van luchtstromen. Onder de streep heeft dat een aerodynamisch montagesysteem opgeleverd waar de wind – in combinatie met de juiste ballast – geen vat op krijgt. Wie daar meer over wil weten, zie ik graag op mijn workshop tijdens Solar Solutions International. ’

Update 3 maart 2020: De vakbeurs Solar Solutions International is vanwege het coronavirus uitgesteld naar 7, 8 en 9 september 2020. Tickets die bezoekers hebben besteld, blijven gewoon geldig voor de nieuwe data. De beursorganisatie stuurt deze tickethouders enkele weken voor de beurs een herinnering. Professionele bezoekers kunnen bovendien nog altijd gratis toegangskaarten bestellen voor 7, 8 en 9 september 2020 via de website van Solar Solutions door gebruik te maken van de actiecode ‘SOLARMAG’.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten