Amsterdam presenteerde eerder deze maand zijn concept Regionale Energiestrategie (RES). Voor zonne-energie is onder meer de ambitie opgenomen dat ruim de helft van de grote daken in 2030 van zonnepanelen voorzien moet zijn.
Vele lege daken
Vogelbescherming Nederland stelt enthousiast te zijn over de Amsterdamse RES als het gaat om zonnepanelen op daken. De organisatie stelt dat zonne-energie opwekken met zonnepanelen op de vele lege daken een weg is die heel Nederland zou moeten volgen. Net als het plaatsen van windmolens in de bebouwde omgeving en langs snelwegen.
‘We maken ons wel grote zorgen over de mogelijkheid windmolens en zonnepanelen in Waterland en het IJmeer te plaatsen. Vogelbescherming roept de gemeente op hier vanaf te zien. We zijn ernstig bezorgd over de extra zoekgebieden voor wind- en zonne-energie. Beide gebieden zijn van grote waarde voor vogels en natuur. Waterland voor de toch al ernstig onder druk staande weidevogels, waaronder de grutto, onze nationale vogel, en het IJmeer voor veel watervogels. Het IJmeer is bovendien een Europees beschermd Natura 2000-gebied.’
Dubbel de dupe
Vogelbescherming Nederland vraagt Amsterdam daarom deze zoekgebieden te schrappen en de grote natuurwaarde en landschappelijke waarde te beschermen. ‘De klimaatverandering is op zichzelf een grote bedreiging voor de natuur en veel vogelsoorten. Het kan niet zo zijn dat die dubbel de dupe worden: van zowel de klimaatverandering als van maatregelen om daar iets aan te doen via een energietransitie.’
De juni 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, het potentieel van de directe lijn, balkonzonnepanelen en het verhogen van het zelfverbruik.