logo
wvhj2023
© IFV
© IFV
18 februari 2020

Instituut Fysieke Veiligheid presenteert internationale verkenning naar veiligheid energieopslag

Het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) heeft het rapport ‘Een internationale verkenning naar fysieke veiligheidsaspecten van de energietransitie’ gepresenteerd met o.a. aandacht voor de veiligheid van energieopslag.

Uit de eerste verkenning blijkt volgens het IFV dat de inzichten over veiligheid en de energietransitie in het buitenland vergelijkbaar zijn met die in Nederland: veiligheidsgerelateerde wet- en regelgeving is er amper of ijlt na en de hulpverleningsdiensten pionieren om stappen te zetten op het gebied van risicobeheersing en incidentbestrijding.

7 uitingsvormen
De kennis die is samengebracht in de IFV-uitgave is op 2 manieren verzameld. Er is allereerst een verkennende literatuurstudie uitgevoerd naar 7 uitingsvormen van de energietransitie: geothermie, windenergie, biomassa, zonne-energie, waterstof, energieopslagsystemen en duurzaam bouwen. Daarnaast is informatie verzameld via een onlinevragenlijst die is uitgezet bij internationale contacten.

Aan iedere uitingsvorm is een hoofdstuk gewijd. Elk hoofdstuk start met de risico's, daarna komen de risicobeheersingsmaatregelen aan de orde en vervolgens de gevolgen voor de incidentbestrijding. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een samenvatting en een bronnenlijst.

Incidentbestrijding
In de literatuur zijn volgens de onderzoekers van IFV diverse risico’s beschreven die verbonden zijn met het gebruik van energieopslagsystemen. Bij het bestrijden van een brand in een batterijopslagsysteem wordt door de Amerikaanse National Fire Protection Association (NFPA)  aangeraden om 3 handelingen te doorlopen.

  1. Identificeren van de locatie en het type batterijopslag. Dit kan door middel van labels en componenten.
  2. Zorgen voor een ‘shutdown’ van het opslagsysteem door middel van een noodknop, het afkoppelen van het systeem of het omzetten van een schakelaar.
  3. Oppassen voor een hoog voltage en andere gevaren.

Daarnaast geeft de NFPA nog een algemene waarschuwing wat betreft batterijopslagsystemen: ga er altijd van uit dat de batterijen opgeladen zijn – ook na uitschakelen van het systeem – en dat aangesloten componenten onder stroom staan. Men moet daarom opletten voor elektrocutiegevaar.

Specifieke risico’s
Samenvattend brengt het opslaan van elektriciteit in grootschalige energieopslagsystemen in geval van brand een aantal specifieke risico’s met zich mee:

  • elektrocutie
  • vrijkomen van giftige gassen
  • explosie van (geventileerde) verbrandingsgassen
  • thermal runaway.

Tot slot zijn batterijbranden lastig te blussen. De meeste effectieve blusmethode blijkt water. Aangezien de kern van de batterij erg heet blijft, is de kans op herontsteking groot wanneer niet voldoende water wordt gebruikt bij de bestrijding van de brand.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten