logo
wvhj2023
© Rijksoverheid
© Rijksoverheid
4 februari 2020

Wiebes: geen rol overheid om intensiever toe te zien op kwaliteit installaties

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat ziet geen aanleiding om als overheid intensiever te gaan toezien op de installatiekwaliteit bij de uitrol van warmtepompen.

Dit stelt minister Wiebes naar aanleiding van Kamervragen van GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee. Die stelde zijn vragen naar aanleiding van een aflevering van het programma Radar over de installatie van warmtepompen.

Geen intensiever toezicht
‘De verduurzaming van de gebouwde omgeving is een transitie waarbij op steeds grotere schaal alternatieven voor aardgas worden ingezet’, stelt Wiebes. ‘Bij een dergelijke verandering kunnen zich, zeker in de beginfase, ook problemen voordoen, zoals in dit geval met warmtepompen. Het is in eerste instantie aan bedrijven en aan de branche zelf om dit op te pakken, hiervan te leren en de manier van werken te verbeteren. Ik zie vooralsnog geen rol voor de overheid om intensiever toe te zien of directe regulering in de vorm van accreditatie op te leggen. Wel heb ik toegezegd in overleg te treden met de brancheorganisaties om te komen tot een betere kwaliteitsborging voor installateurs van warmtepompen. Een professionele installatiebranche is naar mijn idee onmisbaar voor de energietransitie in de gebouwde omgeving.’

Wiebes verwijst in zijn antwoord naar de aangenomen motie van Van der Lee waarin een oproep wordt gedaan voor een betere kwaliteitsborging voor installateurs van warmtepompen en zonnepanelen.

In overleg met branche
Op de vraag of minister Wiebes bereid is zich in te spannen voor een goede garantieregeling of de mogelijkheden voor een garantiefonds te onderzoeken, antwoordt Wiebes: ‘Het is reeds mogelijk om een energieprestatiegarantie af te sluiten, maar het aanbod hiervoor is beperkt. Dit is niet ongebruikelijk bij een relatief nieuwe markt. Het is aan de branche zelf om te bezien welke initiatieven, zoals bijvoorbeeld verbeteren of uitbreiden van garantieregelingen of een garantiefonds vanuit de branche, het best passen bij professionele dienstverlening en kunnen bijdragen aan betere kwaliteitsborging. Professionalisering van de installatiesector draagt bij aan de ambitie op het gebied van verduurzaming van de gebouwde omgeving die wij met elkaar willen maken.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten