logo
wvhj2023
© Ru Pon | Dreamstime.com
© Ru Pon | Dreamstime.com
3 februari 2020

Vrees voor tekorten aan zonnepanelen door coronavirus

De wereldwijde zonne-energiesector wordt binnenkort mogelijk geconfronteerd met tekorten aan zonnepanelen door de uitbraak van het coronavirus in China. Dat stellen analisten van ROTH Capital Partners.

Het coronavirus grijpt momenteel snel om zich heen. Tot op heden waren de bekendste voorbeelden van coronavirussen SARS en MERS. De nieuwe variant van het virus bezorgt de meeste patiënten koorts en luchtwegklachten. De Chinese autoriteiten nemen momenteel vergaande maatregelen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. De wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de uitbraak tot een internationale bedreiging voor de volksgezondheid uitgeroepen en de Public Health Emergency of International Concern (PHEIC-)status gegeven.

Fabrieken dicht in 8 provincies
Ook in Europa en Noord-Amerika zijn inmiddels virusgevallen gemeld. De uitbraak heeft grote gevolgen voor tientallen miljoenen Chinezen. Om verdere verspreiding te voorkomen, hebben de Chinese autoriteiten namelijk het openbare leven in veel steden stilgelegd.

Die richtlijnen zorgen er volgens de marktanalisten van ROTH voor dat in 8 Chinese provincies zonnepaneelfabrieken zijn stilgelegd. Het zou onder meer gaan om productielocaties van enkele van 's werelds grootste fabrikanten. De fabrieken – waarvan de productie in verband met Chinees Nieuwjaar sowieso veelal tijdelijk stillag – zouden in ieder geval tot en met 9 februari gesloten blijven. ROTH stelt dat ook diverse omvormerfabrikanten productielocaties hebben in de getroffen regio’s. Met de beperkte productie door Chinees Nieuwjaar en gebrek aan informatie over de volledige hervatting van de productie, verwacht ROTH een tekort aan wafers en glas voor zonnepanelen. De marktanalisten verwachten dat dit op korte termijn tot een prijsstijging van deze componenten kan leiden.

Wood Mackenzie: mogelijk 3 tot 4 maanden minimale productie
‘Op dit moment is het te vroeg om gezien de ontwikkeling van de epidemie een zekere voorspelling te kunnen doen. Er kunnen nog veel verschillende scenario’s uitkomen’, vult Xiaojing Sun aan, senior solar analist bij Wood Mackenzie Power & Renewables.

Volgens Sun zal de productie bij veel zonnepaneelfabrikanten niet voor half februari hervat worden. Hubei, de provincie waar het eerste geval van het nieuwe coronavirus werd gemeld, is de thuisbasis van veel werknemers die elders in China werken. Quarantaines in deze provincie kunnen de Chinese fabrikant volgens de analist verder onder druk zetten, omdat de fabrikanten mogelijk een tekort aan arbeidskrachten ondervinden als ze de productie hervatten. ‘Wanneer mensen zich pas in mei weer op hun gemak voelen om een vaccin te halen en hun gewone leven te hervatten, dan heeft dat een enorme impact op het aanbod in China. Er wachten de zonne-energiesector mogelijk 3 of 4 maanden met een zeer minimale productie uit China.’

Multinationals geraakt
Ondertussen hebben tal van multinationals waarschuwingen afgegeven voor mogelijke tekorten door het virus dat uitgebroken is in China. Inmiddels hebben veel bedrijven kantoren en/of fabrieken tijdelijk gesloten.

Modeketen H&M meldt weliswaar 45 winkels in China gesloten te hebben, maar tekorten aan producten tot nu toe te kunnen opvangen via de flexibele supply chain. Autofabrikant Hyundai heeft de productie van een bedrijfsvoertuig tijdelijk stopgezet omdat de bevoorrading met onderdelen door de virusuitbraak verstoord is. Ook Jaguar en Land Rover verwachten de productie te moeten stilleggen. Samsung heeft op zijn beurt de vakantiesluiting van Chinees Nieuwjaar verlengd in overeenstemming met de richtlijnen van de Chinese overheid. Koffieketen Starbucks heeft de helft van zijn 4.300 Chinese winkels gesloten en heeft zijn forecast voor het kalenderjaar 2020 uitgesteld en stelt ‘flink, maar tijdelijk geraakt te worden’. Apple en Alphabet’s Google hebben ondertussen alle winkels en kantoren in China gesloten. Ook woonwarenhuis IKEA heeft alle 30 Chinese vestigingen gesloten.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten