logo
wvhj2023
hero-image
17 januari 2020

Tata Steel haakt aan bij Delfts onderzoek naar grootschalige energieopslag

Tata Steel is per direct deelnemer aan het RELEASE-programma van TU Delft. Dit programma doet onderzoek naar grootschalige energieopslag via waterstof en flowbatterijen.

Het programma wordt geleid door Paulien Herder, hoogleraar Energy Systems aan de TU Delft, en haar onderzoeksteam en wordt met 10 miljoen euro ondersteund door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Waterstof en flowbatterijen
Reversible Large-scale Energy Storage (RELEASE) werkt aan nieuwe technologische mogelijkheden op het gebied van energieopslag, waarbij elektrische energie opgeslagen wordt en vervolgens weer gebruikt kan worden. Het project concentreert zich op 3 technologieën voor de korte (2030) en lange termijn (2050): waterstofproductie, koolwaterstofproductie uit CO2 en flowbatterijen. Het consortium bestaat uit universiteiten, hogescholen, bedrijven, field-labs en overheden, in een ongeëvenaarde alliantie van labschaal tot implementatie.

Ruim 40 onderzoekers van 7 universiteiten en 25 partners kunnen binnen dit consortium met hun teams aan de slag met interdisciplinair onderzoek, waarmee maatschappelijke en wetenschappelijke doorbraken binnen bereik komen. Het onderzoek binnen het RELEASE-project past ook binnen het Delftse onderzoeksinitiatief e-Refinery.

Circulaire economie
Tata Steel R&D-programmadirecteur Hans van der Weijde: ‘Tata Steel staat voor de enorme uitdaging om de CO2-uitstoot te verminderen en heeft zichzelf als doel gesteld om vanaf 2050 een CO2-neutrale staalproducent te zijn, die zijn producten, bijproducten en activiteiten integreert in de circulaire economie. Als grootverbruiker van energie zoeken wij voortdurend naar manieren van samenwerken met andere partijen om onze CO2-uitstoot te kunnen verlagen. De afgelopen 30 jaar hebben we het energieverbruik al met 30 procent verminderd. Deelnemen aan dit onderzoeksprogramma is voor ons een zinvolle manier om kennis op te doen hoe we op de lange termijn CO2 kunnen inzetten als grondstof voor energieopslag, gebruikmakend van groene energie die tegen die tijd beschikbaar is. Daarnaast zullen deze nieuwe technologieën ook nieuwe materialen nodig hebben en daar kunnen wij als leverancier ook een rol in spelen. De komende periode zal er verder invulling gegeven worden aan het programma.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten