logo
wvhj2023
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
© Rudmer Zwerver | Dreamstime.com
7 januari 2020

Apeldoorn presenteert Afwegingskader Zonneparken: nog 200 hectare beschikbaar

De gemeente Apeldoorn heeft tot 2030 nog zo'n 200 hectare ruimte beschikbaar voor de realisatie van zonneparken. De gemeenteraad beslist hiertoe deze maand over het Afwegingskader Zonneparken.

Apeldoorn stelt dat zelfs als alle geschikte daken in de gemeente volgelegd worden met zonnepanelen, er zonneparken nodig blijven om voldoende duurzame energie op te wekken. Om de ontwikkeling van zonneparken in goede banen te leiden, heeft het college van burgemeester en wethouders het afwegingskader opgesteld. Met dit kader biedt de gemeente duidelijkheid aan alle relevante partijen: bewoners, bedrijven, ontwikkelaars en maatschappelijke organisaties. Op 16 januari neemt de gemeenteraad een beslissing over het nieuwe beleid. Nieuwe plannen voor zonneparken worden pas na vaststelling van het kader door de gemeenteraad in behandeling genomen.

Voldoende groen en in gesprek
Het afwegingskader kwam mede tot stand op basis van de leerervaringen uit de pilotprojecten zonneparken die in 2017 en 2018 werden opgestart en naar verwachting in 2020 en 2021 daadwerkelijk worden uitgevoerd.

In het Afwegingskader Zonneparken staan de spelregels waar de ontwikkeling van nieuwe zonneparken in de gemeente aan moet voldoen. Zo zal een ontwikkelaar bijvoorbeeld moeten zorgen voor een goede inpassing in het landschap, met voldoende groen in en om het zonnepark. Ook stelt de gemeente als eis dat ontwikkelaars in een zo vroeg mogelijk stadium met omwonenden in gesprek gaan. Zij moeten hen ook de mogelijkheid bieden om financieel mee te profiteren van een zonnepark in hun buurt.

200 hectare en zonneladder
Het afwegingskader wijst verder gebieden aan waar de ontwikkeling van zonneparken kansrijk is, mits aan de voorwaarden wordt voldaan. Zonnepanelen op daken en in bebouwd gebied hebben de voorkeur boven zonneparken in het buitengebied. In het buitengebied worden echter wel beperkt zonneparken toegestaan, te weten voor de opwek van dát deel zonne-energie dat men niet met zonnepanelen op daken en in gebouwd gebied kan opwekken.

Het gemeentebeleid gaat op dit moment uit van een behoefte aan zonneparken voor 2030 van in totaal zo’n 250 hectare. Gezien de opgave uit de gemeentelijke uitvoeringsagenda energietransitie en de reeds lopende initiatieven – goed voor circa 47 megawattpiek – is er nog ruimte voor circa 200 hectare te realiseren nieuwe initiatieven vóór 2030.

Een zonneladder brengt hiërarchie aan in het beoordelen van de geschiktheid van locaties voor het winnen van zonne-energie. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in 4 soorten locaties: uitzonderingsgebieden, op daken, binnen bebouwd gebied en in het landschap.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten