logo
wvhj2023
© Rijksoverheid
© Rijksoverheid
29 december 2019

ISDE-subsidie: overgangsperiode voor consumenten die zonneboiler of warmtepomp kopen

Minister Wiebes creëert voor consumenten die voor 1 januari 2020 een warmtepomp, zonneboiler, biomassaketel of pelletkachel kopen binnen de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) een overgangsperiode.

Minister Wiebes besloot half november om per 1 januari 2020 zonneboilers en warmtepompen bij nieuwbouwprojecten zonder gasaansluitplicht niet langer te subsidiëren via de ISDE-regeling. Bovendien komen pelletkachels en biomassaketels per 1 januari 2020 helemaal niet meer in aanmerking voor ISDE-subsidie

Overgangsperioden verschillen per apparaat
Voor particulieren gelden vanwege dit besluit de volgende overgangsperioden:

  1. Heeft men als particulier vóór 1 januari 2020 een warmtepomp of zonneboiler aangeschaft voor een bouwwerk waarvoor de omgevingsvergunning na 30 juni 2018 is aangevraagd? En installeert men deze voor 1 juli 2020? Dan kan men binnen 6 maanden na de installatie nog subsidie aanvragen in 2020. Dit geldt niet als het apparaat een pelletkachel of een biomassaketel is.
  2. Heeft men als particulier vóór 1 januari 2020 voor de eigen woning een pelletkachel of biomassaketel aangeschaft en geïnstalleerd? Dan heeft men na de installatie nog 6 maanden de tijd om subsidie aan te vragen.

Geen overgangsperiode voor zakelijke aanvragers
Deze overgangsbepalingen zijn ingesteld om particulieren die bij de aanschaf van het apparaat nog niet op de hoogte waren van het beëindigen van de ISDE-subsidie, toch nog de gelegenheid te geven om van de subsidieregeling gebruik te maken.

Voor zakelijke partijen gelden deze overgangsbepalingen niet. Dit komt omdat zij op grond van de ISDE-voorwaarden voorafgaand aan de aanschaf van een apparaat subsidie moeten aanvragen. Voor hen geldt daarom niet dat zij op het moment van aanschaf niet op de hoogte waren van het beëindigen van de subsidie.

Door het extreem hoge aantal subsidieaanvragen in november is de ISDE-regeling voor 2019 inmiddels uitgeput.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten