7 miljoen euro voor warmtebatterij ‘Over ruim 3 jaar liggen de eerste producten in de schappen’
Over ruim 3 jaar moeten de eerste warmtebatterijen van de Technische Universiteit Eindhoven en TNO in de schappen liggen. Onlangs kregen de organisaties 7 miljoen euro subsidie toegekend.
In de rubriek ‘Hoe is het nou met…?’ spreekt de redactie met een of meerdere ondernemers of onderzoekers die enkele jaargangen geleden een forse ambitie uitspraken in Smart Storage Magazine. Hoe gaat het anno 2019 met hen? Hebben ze hun doel behaald of is alles misgegaan? Wat zijn de geleerde lessen en de toekomstplannen? Ditmaal aandacht voor de warmtebatterij van Technische Universiteit Eindhoven en TNO.
‘Het is dus een eenvoudig maar vernuftig systeem’, aldus professor Olaf Adan. Hij leidt het team Transport in Permeabele Media van de faculteit Technische Natuurkunde aan de TU/e, dat samen met TNO voor de ontwikkeling van de batterij tekent. ‘Sinds 2016 hebben we belangrijke stappen gezet in ons onderzoek. In de batterij wordt relatief veel energie opgeslagen in een klein volume. Zolang het zout en water gescheiden zijn, gaat die energie niet verloren. Het opladen en ontladen doet echter wel iets met de zoutkristallen, ze krimpen en zetten uit. Door die mechanische werking kunnen ze hun samenhang verliezen en dat is natuurlijk problematisch. Daarom hebben we de afgelopen jaren een zoutdeeltje ontwikkeld dat wel stabiel blijft.’
Deel dit bericht
Dit is een artikel van