Dit blijkt uit onderzoek van de redactie van Solar Magazine. Harry Wolkenfelt van Solarif, dat in 2009 werd opgericht als verzekeringskantoor voor het verzekeren van zonnepanelen, stelt het niet vaak genoeg te kunnen herhalen: ‘Sluit voor zonnepanelen een specialistische verzekering af.’
Nieuw onderzoek redactie
Het artikel in de september 2019-editie van Solar Magazine waarin de redactie onthulde dat een aantal grote verzekeraars – waaronder Interpolis, FBTO, Centraal Beheer en Avéro Achmea – gestopt zijn met het vergoeden van onzichtbare hagelschade aan zonnepanelen op woningen, heeft inmiddels geleid tot Kamervragen van de PvdA aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Vooral de wijze waarop de verzekeraars de wijziging van de polisvoorwaarden hebben weggemoffeld, leidt daarbij tot verontwaardiging.
Uit nieuw onderzoek van de redactie van Solar Magazine blijkt dat deze handelswijze van de traditionele verzekeringsmaatschappijen niet beperkt blijft tot de woningmarkt. Ook bedrijven die zonnepanelen op hun daken laten plaatsen – of het nu om agrarische gebouwen, scholen of kantoren gaat – moeten volgens Wolkenfelt daarom op hun tellen passen. ‘Er bestaat namelijk geen generieke gebouwenverzekering. 200 verzekeraars staan letterlijk garant voor 200 verschillende gebouwenverzekeringen en die zijn in de basis niet opgesteld voor een zonnepaneleninstallatie. In een gebouwenverzekering is de aanwezigheid van zonnepanelen in beginsel niet goed geregeld. Is er sprake van schade, dan is de kans op een discussie of iets wel of niet gedekt is reëel aanwezig. Bij een kleine schade is er meestal geen probleem, maar bij een grote schade wordt men kritischer, wat logisch is.’
Schade wel verzekerd bij forse opbrengstvermindering
De verzekeraars vergoeden de schade wel als door de niet-zichtbare schade de opbrengst in kilowattuur van het totaal van zonnepanelen op het risico-adres is verminderd met meer dan 25 procent, vergeleken met de opbrengst in kilowattuur voor de hagelbui. ‘We berekenen het opbrengstverlies door een periode voor de hagelbui te vergelijken met een periode na de hagelbui. De perioden hebben vergelijkbare weersomstandigheden. Verzekerde toont het opbrengstverlies aan binnen 2 maanden na de hagelbui’, aldus de polisvoorwaarden.
De maart 2025-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam, zonnecarports, het productteam circulaire zonnepanelen en de zakelijke zonnedakenmarkt.