logo
wvhj2023
hero-image
6 december 2019

Vergunningsverlening zonnepark Kronos Solar moet over: landschapsplan niet goed vastgelegd

Het proces waarbij een omgevingsvergunning is verleend aan Kronos Solar voor een zonnepark in Eibergen moet opnieuw. Dat heeft de Raad van State besloten omdat het landschapsplan niet is vastgelegd in de vergunning.

Kronos Solar kreeg eind 2018 een omgevingsvergunning voor het realiseren van een zonnepark op een perceel aan de Hoondermaatsweg te Eibergen. Afgelopen mei stelde de rechtbank Gelderland een groep omwonenden in het gelijk. Zij hadden bezwaar gemaakt tegen de komst van het zonnepark, omdat zij vinden dat onvoldoende zeker is dat het zonnepark goed in het landschap en de omgeving wordt ingepast, bijvoorbeeld met extra beplanting. De rechtbank gaf hen daar in mei 2019 gelijk in en vernietigde de omgevingsvergunning. Kronos Solar tekende beroep aan tegen deze uitspraak.

Het bedrijf tekende hoger beroep aan, omdat het vindt dat de rechtbank ten onrechte heeft overwogen dat de ruimtelijke inpassing van het zonnepark onvoldoende gewaarborgd is. Volgens Kronos Solar is in de omgevingsvergunning wel degelijk voldoende geregeld dat het zonnepark goed in het landschap wordt ingepast, omdat er een landschapsplan is opgesteld dat binnen een jaar na de bouw van het zonnepark moet worden uitgevoerd.

Landschapsplan moet in omgevingsvergunning
De Raad van State concludeert echter dat de rechtbank terecht heeft geconcludeerd dat de ruimtelijke inpassing van het zonnepark onvoldoende is gewaarborgd. In het landschapsplan (red. door de rechtbank aangeduid als inpassingsplan) is onder meer beschreven dat de bestaande landschapstypen zullen worden gerespecteerd en versterkt. Hiermee voorziet – zoals de rechtbank volgens de Raad van State terecht heeft overwogen – het landschapsplan weliswaar in een kader, maar de nadere invulling daarvan zal moeten worden uitgewerkt in het beheer- en beplantingsplan.

Volgens de Raad van State staat vast dat het beheer- en beplantingsplan na het verlenen van de omgevingsvergunning in een privaatrechtelijke overeenkomst wordt vastgesteld en daardoor geen deel uitmaakt van de omgevingsvergunning. Zoals de rechtbank terecht heeft overwogen, betekent dit dat het voor derden niet mogelijk is om bij het bestuurscollege van de gemeente te verzoeken om bestuursrechtelijke handhaving af te dwingen indien wordt afgezien van het vaststellen van een beheer- en beplantingsplan of indien wordt afgeweken van een vastgesteld beheer- en beplantingsplan. Om die reden heeft de rechtbank volgens de Raad van State terecht overwogen dat de ruimtelijke inpassing van het zonnepark onvoldoende is gewaarborgd.

De Raad van State heeft het hoger beroep van Kronos Solar daarom ongegrond verklaard.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten