logo
wvhj2023
© HRsolar
© HRsolar
4 december 2019

Brancheorganisaties roepen op nieuwbouw te blijven subsidiëren via ISDE-regeling

Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM, NVB-bouw en Techniek Nederland roepen minister Wiebes op om het gebruik van warmtepompen in nieuwbouwprojecten te blijven subsidiëren.

Minister Wiebes meldde afgelopen maand dat per 1 januari 2020 zonneboilers en warmtepompen bij nieuwbouwprojecten zonder gasaansluitplicht niet langer gesubsidieerd zullen worden via de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Bovendien komen pelletkachels en biomassaketels per 1 januari 2020 helemaal niet meer in aanmerking voor ISDE-subsidie.

Te korte invoeringsperiode
In een brief aan minister Wiebes vragen Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM en NVB-bouw aan de minister om de maatregelen niet in te voeren. Het zou de verduurzaming door woningcorporaties belemmeren.

Volgens de organisaties is de tijd tussen bekendmaking en invoering van de maatregel – 6 weken – te kort. Bovendien zorgt het wegvallen van deze subsidie voor onvoorziene meerkosten in vrijwel alle woningbouwplannen die nu in ontwikkeling zijn.

‘Het wegvallen van deze subsidie per 1 januari 2020 zorgt voor onvoorziene meerkosten in vrijwel alle nu in ontwikkeling zijnde nieuwbouw woningbouwplannen met warmtepompen’, stellen de organisaties.

Geen signaal ontvangen
‘Heeft de minister op zijn netvlies dat dit zal leiden tot prijsstijgingen van woningen, en waar dit niet mogelijk is tot heronderhandeling, herontwikkeling, vertraging? Was de doelstelling van de ISDE-subsidieregeling, met de looptijd van 2016 tot 2021, niet om ondernemers en consumenten langjarig helderheid en zekerheid te geven over investeringen in kleinschalige duurzame installaties?’, vragen ze zich af. Om te vervolgen: ‘We hebben vanaf juli 2018 bij de rijksoverheid en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) om helderheid gevraagd over het voortbestaan van de ISDE-subsidie voor warmtepompen in relatie tot de aardgasvrije nieuwbouw en werden alleen verwezen naar de internetconsultatie, die ieder jaar in augustus de conceptregeling voor het volgende jaar ter consultatie legt. Hier stond ook dit jaar in augustus geen woord over een uitzonderingspositie voor nieuwbouw. Wij hebben op geen enkele wijze een signaal ontvangen dat de ISDE-subsidieregeling voor nieuwbouw zou worden uitgesloten. Voor onze leden is het echt onverteerbaar dat nu zo abrupt de regeling wordt afgeschaft, zonder enig signaal vooraf ondanks ons herhaalde aandringen.’

Hogere energie-ambitie
De organisaties benadrukken verder dat de ISDE-subsidie voor warmtepompen in nieuwbouw nooit wordt ingezet om de wettelijk verplichte energieprestatie te realiseren. Dit houdt volgens hen in dat de subsidie uitsluitend bevordert dat er woningen met een hogere energieambitie worden gerealiseerd: nieuwbouwwoningen met een warmtepomp en extra zonnepanelen met een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van 0,26 en lager. Ook woningen met een EPC van 0 en nul-op-de-meterwoningen profiteren tot nu toe van de ISDE-regeling. Het realiseren van deze woningen zonder CO2-uitstoot heeft een belangrijke voorbeeldwerking. ‘Zonder ISDE-regeling krijgen deze woningconcepten het extra moeilijk, ook omdat de salderingsregeling vanaf 2023 op de helling gaat’, aldus de organisaties.

Vraag over extra kosten
Installateurskoepel Techniek Nederland stelt op zijn beurt dat het afschaffen van de ISDE-subsidie de klimaatdoelstellingen in gevaar brengt. Voorzitter Doekle Terpstra: ‘Je kunt een subsidieregeling niet over 5 weken schrappen. We hebben behoefte aan consistent beleid, niet aan spelregels die van de ene op de andere maand veranderen. Dit is jojobeleid waarvan consumenten, het bedrijfsleven en vooral het klimaat de dupe zijn.’

Veel leden van de organisatie zijn ongerust over de abrupte beëindiging van de subsidie. Als de subsidie wegvalt, is het namelijk de vraag wie de extra kosten van nieuwbouwwoningen gaat betalen. Terpstra: ‘Projectontwikkelaars, woningcorporaties en huizenkopers gaan hierover met elkaar in discussie. Dat remt de productie van duurzame nieuwbouwwoningen, terwijl de vraag naar aardgasvrije nieuwbouw razendsnel toeneemt. Deze actie van minister Wiebes is onbegrijpelijk.’ 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten