Solar Magazine - Natuur en Milieufederatie Utrecht: Zonnepark Werkhoven scoort bovengemiddeld
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Natuur en Milieufederatie Utrecht: Zonnepark Werkhoven scoort bovengemiddeld

Natuur en Milieufederatie Utrecht: Zonnepark Werkhoven scoort bovengemiddeld

Bewoners zijn goed betrokken geweest bij de vormgeving van het geplande zonnepark Werkhoven in de gemeente Bunnik. Dat blijkt uit een beoordeling door de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU).

De inpassing in het landschap en de inrichting scoren uitstekend. Wel had de locatiekeuze volgens NMU wellicht beter gekund. De plannen voor financiële participatie zijn op zich goed, maar nog onvoldoende uitgewerkt. De NMU vraagt de gemeenteraad van Bunnik daarom eerst harde afspraken te verlangen van de projectontwikkelaar, voor hij vergunningen verleent. De gemeenteraad besluit op 12 december.

Input bewoners gebruikt
Initiatiefnemer LC Energy heeft volgens de NMU de omgeving in een vroeg stadium betrokken bij de plannen. Het bedrijf voerde individuele gesprekken met 22 huishoudens en organiseerde informatieavonden voor de omgeving en voor heel Bunnik. De kritiek en suggesties van bewoners zijn gebruikt om de plannen te verbeteren. Er zijn gesprekken gevoerd over de mogelijkheid van ruilverkaveling. Ter compensatie voor het landschapsverlies, gaven veel omwonenden aan gratis zonnepanelen op hun dak interessant te vinden – en die krijgen ze. LC Energy geeft aan de voorkeur te geven aan werken met lokale bedrijven, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, sociale dienstverlening en lokale schapenboeren.

Voor het betrekken van lokale bewoners en organisaties scoort dit project bovengemiddeld. LC Energy krijgt niet de maximale score, omdat de gemaakte afspraken met bewoners niet zijn vastgelegd.

Investeringsfonds
Voorafgaand aan de bouw zal LC Energy volgens NMU via een investeringsfonds 50 procent van het eigen vermogen aanbieden aan omwonenden en de rest van Bunnik. Hiermee kunnen bewoners mee-investeren en meeprofiteren, zonder al te grote risico’s te lopen. LC Energy zou ook graag een deel van de opwek direct verkopen aan de omwonenden, via de postcoderoosregeling. Het blijft in de plannen onduidelijk in hoeverre dit nog zal worden uitgevoerd. Er zijn verder plannen voor de oprichting van een gemeenschapsfonds voor lokale initiatieven ter waarde van 70.000 euro.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
Zonnefabriek zoekt:

Elektricien (niveau 3)

32-40 uur - Amsterdam
Zonnefabriek zoekt:

Inkoper

32-40 uur - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!