Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Provincie Utrecht plaatst 200 nieuwe bushokjes met zonnepanelen
© Provincie Utrecht

Provincie Utrecht plaatst 200 nieuwe bushokjes met zonnepanelen

De provincie Utrecht gaat in 2020 zo'n 200 nieuwe bushokjes plaatsen. Al deze abri's worden voorzien van zonnepanelen en led-verlichting.

De oude bushokjes zijn aan het einde van hun levensduur en worden daarom vervangen door nieuwe, duurzame exemplaren. 

Voordeur van het openbaar vervoer
Omdat de bushaltes 'de voordeur van het openbaar vervoer' zijn, vindt de provincie het belangrijk dat de kwaliteit ervan hoog is, met veel aandacht voor duurzaamheid. Bij de aanbesteding van de abri’s zal het duurzaamheidsaspect zwaar meewegen in de beslissing welk bedrijf de klus gegund krijgt.

De huidige abri’s zijn gemiddeld rond de 20 jaar oud. Veel van de abri’s verkeren in slechte staat en zijn technisch afgeschreven. Daarnaast levert de fabrikant inmiddels geen materialen meer voor dit type abri. Bij vervanging van onderdelen moeten deze op maat gemaakt worden. De abri’s zijn ook niet duurzaam. Stroomlevering voor verlichting van de reclamevitrines en dakverlichting vindt plaats via het lichtnet en de abri’s zijn niet voorzien van led-verlichting.

5 of meer mensen
In 2020 staan er langs de provinciale wegen 200 nieuwe bushokjes bij haltes waar gemiddeld 5 of meer mensen per dag instappen. Daarmee verruimt de provincie haar abribeleid van 1997 toen het aantal instappers minimaal 10 moest zijn. Dit betekent dat er in 2020 bushokjes bijkomen op haltes waar nu nog geen hokje staat. Toch is er ook een aantal halteplaatsen waar het aantal instappers is gedaald naar minder dan 5. De oude bushokjes die daar nu nog staan, worden niet vervangen. In totaal verdwijnen er 230 oude abri’s en komen er 200 nieuwe abri’s terug.

Informatiepaneel
Bij de keuze van de nieuwe bushokjes zet de provincie hoog in op duurzaamheid. Belangrijke elementen zijn de aanwezigheid van een bankje, een prullenbak, een informatiepaneel voor reisinformatie van de vervoerder, led-verlichting, zonnepanelen en sedumdaken. Veel aandacht gaat uit naar de recyclebaarheid van materialen en naar een onderhoudscontract dat voorziet in een verantwoorde schoonmaak. Ook bij het weghalen van de oude abri’s zal extra zorg zijn voor verantwoord afvoeren en recyclen.

In december 2019 wordt gestart met de aanbestedingsprocedure voor het leveren van de abri’s. In het eerste kwartaal van 2020 is de gunning voorzien. De gunning voor exploitatie en onderhoud vindt naar verwachting plaats in de zomer van 2020. Uiterlijk 1 januari 2021 moeten alle nieuwe abri’s geplaatst zijn.

 

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Boss Energy Consulting zoekt:

Technical Designer

Fulltime (40 uur) - The Netherlands
Saman Groep zoekt:

Servicemonteur Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Zierikzee, 4301 RZ nr. 1
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!