logo
wvhj2023
© KiesZon
© KiesZon
18 november 2019

D66 vraagt minister zonnepanelen te verplichten via Wet milieubeheer

D66 wil van minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat weten of hij bereid is om zonnepanelen te verplichten via de Wet milieubeheer. Dat blijkt uit Kamervragen van D66-Kamerlid Matthijs Sienot.

Energiebesparings- en informatieplicht
De Wet milieubeheer legt in grote lijnen vast welke wettelijke instrumenten er zijn om het milieu te beschermen en welke uitgangspunten daarvoor gelden. Bedrijven en instellingen zijn volgens de Wet milieubeheer verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen.

Verbruikt een bedrijf of instelling per jaar ten minste 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter aardgas, dan is men verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Dit is de energiebesparingsplicht. Per 1 juli 2019 is er ook de informatieplicht energiebesparing waarin de bedrijven en instellingen moeten rapporteren of ze voldoen aan de energiebesparingsplicht. In de Erkende Maatregelenlijst voor energiebesparing (EML) staan maatregelen voor 19 bedrijfstakken opgenomen waaronder bijvoorbeeld het plaatsen van led-verlichting.

Stroom van energiebedrijven
Matthijs Sienot, lid van de Tweede Kamer namens D66, heeft minister Wiebes een aantal schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van het nieuws dat de stroom die energiebedrijven leveren nauwelijks groener wordt.

Sienot wil van Wiebes onder meer weten of hij kansen ziet voor energieleveranciers om het aantal duurzame-energieopwekkingsprojecten te vergroten, bijvoorbeeld door de inzet van langetermijninkoopcontracten van Nederlandse windstroom, naar voorbeeld van de NS.

Wet milieubeheer verruimen
Bovendien wil Sienot van de minister weten of hij overweegt om de Wet milieubeheer snel te verruimen, door naast investeringen in energiebesparing die zich binnen 5 jaar terugverdienen, ook investeringen in energieopwekking op te nemen. ‘En zo ja, bent u bereid om dit voor zonnepanelen op te rekken naar 7 jaar om zo het aantal zonnedaken in Nederland snel te vergroten?’, aldus Sienot.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten