Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
België krijgt per 1 juni 2020 nieuwe regels voor installeren zonnepanelen

België krijgt per 1 juni 2020 nieuwe regels voor installeren zonnepanelen

In België wordt per 1 juni 2020 definitief het nieuwe Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI) van kracht. In de regelgeving zijn onder meer eisen aan zonnepaneelinstallaties vastgelegd.

Het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI) bevat een reeks voorschriften waaraan Belgisch elektrisch(e) materieel en installaties – zoals zonnepanelen – moeten voldoen. De Nederlandse tegenhanger van de AREI is de NEN 1010.

AREI-keuring
In België mag een zonnepanelensysteem pas in werking worden gesteld nadat dit is gekeurd conform de AREI-regels. Tijdens de AREI-keuring wordt nagegaan of een pv-installatie op een veilige manier in werking kan worden gesteld.

De structuur van het huidige AREI is volledig herzien. Daarbij is gewerkt aan het verhogen van de leesbaarheid en het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid. De inhoudelijke wijzigingen van het huidige AREI hebben onder andere betrekking op de voorzorgsmaatregelen tegen brand, de schema’s, de controles en de bestaande installaties.

3 thematische boeken
Het nieuwe AREI bestaat uit 3 thematische boeken. Elk boek bevat een installatieniveau en de reglementaire veiligheidsvereisten voor die installaties:

  • Boek 1: elektrische installaties op laagspanning en op zeer lage spanning;
  • Boek 2: elektrische installaties op hoogspanning;
  • Boek 3: installaties voor transmissie en distributie van elektrische energie.

Het nieuwe AREI is een reglement voor zowel de nieuwe installaties als de bestaande installaties waarop het vorige AREI van toepassing is.

Het nieuwe AREI is op 28 oktober 2019 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. Op 1 juni 2020 vervangt het nieuwe AREI het huidige AREI. Dit betekent dat tot 31 mei 2020 alleen het huidige AREI van toepassing is op elektrische installaties.

Nu in Solar Magazine

September 2019

Coolback wil de wereld veroveren met rendementsverhogende achterwand zonnepanelen Nieuwe BENG-eisen per 1 juli 2020 van kracht: ‘De tijd van schaampaneeltjes is definitief voorbij’ SDE++ biedt kansen voor zonnewarmte: subsidie...
Vacatures
Coolblue zoekt:

Projectmanager Zonnepanelen

Plus- en minpunten + Je traint dagelijks je timmermansoog, zelfs op afstand. + Je hebt altijd de beste oplossing voor plaatsen van omvormers en kabeltrajecten. + Je zorgt ervoor dat alle informatie en afspraken goed terechtkomen bij...
Fulltime (40 uur) - Rotterdam
eigenenergie.net zoekt:

AC Monteur

Functiebeschrijving AC Monteur (zonnepaneel installaties) Eigenenergie.net is de specialist in zonnepanelen en innovatieve oplossingen voor dak, gevel en grond voor bedrijven, woningcorporaties en projecten. Wij onderscheiden ons met onze...
Fulltime (40 uur) - Spaarpot 20 5667 KX Geldrop
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!