Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
CBS: 33 procent van elektriciteitsproductie Carabisch Nederland al duurzaam
© Rijksoverheid

CBS: 33 procent van elektriciteitsproductie Carabisch Nederland al duurzaam

Bonaire, Sint Eustatius en Saba hebben in 2018 samen 45,1 miljoen kilowattuur hernieuwbare elektriciteit geproduceerd. Dat is 33 procent van de 136 miljoen kilowattuur die Carabisch Nederland in 2018 produceerde.

De stroomproductie op de 3 eilanden is net zo groot als in 2017, maar een groter deel is op duurzame wijze geproduceerd. Dit blijkt uit cijfers van de elektriciteitsproductie die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gepresenteerd.

Zonne-energie voor Sint Eustatius en Saba
De totale elektriciteitsproductie van Saba bedroeg afgelopen kalenderjaar 9 miljoen kilowattuur. Hiervan was 1,5 miljoen kilowattuur elektriciteit hernieuwbaar. Saba heeft 2 zonneparken. Het eerste was in februari 2018 operationeel met een productiecapaciteit van 1,14 megawattpiek. In februari 2019 werd het tweede zonnepark, met een capaciteit van 1 megawattpiek – gebouwd door Ecorus en SMA – in gebruik genomen. De productie van hernieuwbare elektriciteit over 2019 kan met dit tweede zonnepark volgens het CBS dan ook praktisch verdubbelen.

In 2018 was de totale elektriciteitsproductie van Sint Eustatius 14,3 miljoen kilowattuur, waarvan 45,5 procent met zonne-energie opgewekt werd. Het ging om 6,5 miljoen kilowattuur zonnestroom opgewekt door het lokaal aanwezige zonnepark. Overdag voldoet het zonnepark aan de volledige elektriciteitsbehoefte. In de avond en nacht zorgen dieselgeneratoren voor de stroomproductie. Indien de omstandigheden overdag niet gunstig zijn, bijvoorbeeld bij veel bewolking, schakelt het systeem automatisch over op de dieselgeneratoren die de productie overnemen.

Wind dominant op Bonaire
De elektriciteitsproductie van Bonaire was van de 3 Caribische eilanden veruit het grootst: 113,1 miljoen kilowattuur. Hiervan bedroeg 37,1 miljoen kilowattuur, oftewel 32,8 procent, hernieuwbare elektriciteit. 99 procent van de hernieuwbare elektriciteit is met windturbines geproduceerd, 1 procent met zonnepanelen.

Nu in Solar Magazine

September 2019

Coolback wil de wereld veroveren met rendementsverhogende achterwand zonnepanelen Nieuwe BENG-eisen per 1 juli 2020 van kracht: ‘De tijd van schaampaneeltjes is definitief voorbij’ SDE++ biedt kansen voor zonnewarmte: subsidie...
Vacatures
kWh People zoekt:

Planoloog

Functie omschrijving Planoloog Voor onze opdrachtgever zijn wij op zoek naar een Planoloog met een commerciële instelling. Als Planoloog ben je betrokken bij de ontwikkeling van grootschalige zonne-energie projecten door heel Nederland. Je...
Fulltime (40 uur) - Dokstraat 477 6541 EZ Nijmegen
Rooftop Energy zoekt:

Asset Manager

Rooftop Energy  speelt een leidende rol in de energietransitie door zakelijke klanten zonder investering duurzame stroom op te laten wekken met zonnepanelen op hun dak. Als ambitieuze en snelgroeiende jonge organisatie (sinds 2011) zijn wij...
Fulltime (40 uur) - Mauritsweg 35, 3012 JT Rotterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!