Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vissersbond keert zich tegen zonnepanelen op het IJsselmeer en de Noordzee
© T.w. Van Urk | Dreamstime.com

Vissersbond keert zich tegen zonnepanelen op het IJsselmeer en de Noordzee

De Vissersbond stelt faliekant tegen de komst van zonnepanelen op het IJsselmeer en de Noordzee te zijn.De bond is wel voor zonneparken op zandwinplassen, waterbassins en baggerdepots die ‘niemand in de weg liggen'.

Eerder dit jaar werd in de energieverkenning over het IJsselmeer duidelijk dat er in het IJsselmeergebied ruimte is voor vele duizenden hectaren zonnepanelen in de vorm van zonnezandbanken en zonne-eilanden. Plannen om drijvende zonneparken op de Noordzee en het IJsselmeer te realiseren, stuiten de Nederlandse Vissersbond echter tegen de borst. ‘Waar houdt de ruimtehonger op? Wij merken dat overheid en bedrijfsleven te snel denken dat de wateren een niemandsland is, waar gemakkelijk naar uitgeweken kan worden’, stelt Vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt. Hij wil dat eerst alle mogelijkheden op het land – daar waar men geen flora, fauna en andere beroepsgroepen tot last is – benut voor de uitrol van zonnepanelen.

Gemeenteraad tegen plannen
Dat de Vissersbond nu in actie komt, is niet zonder reden; actuele aanleiding is namelijk dat de gemeente Súdwest-Fryslân onlangs een aanvraag voor een tijdelijke proefopstelling van een kleinschalig zonnepark op het IJsselmeer heeft gehonoreerd. Dit gebeurde ondanks een eerder door de gemeenteraad aangenomen motie om zonneparken en windmolens in en rondom het IJsselmeer te weren.

Het gemeentebestuur zag zich genoodzaakt de aanvraag toch te honoreren vanwege het Rijksinpassingsplan (RIP) dat zonnepanelen in een deel van het IJsselmeer toestaat en onherroepelijk is. Aanvragen die passen binnen het RIP moeten door de gemeente vergund worden. Aanvragen die niet passen binnen het RIP kunnen wel worden geweigerd, doordat de gemeenteraad via de motie heeft aangegeven feitelijk geen medewerking te willen verlenen aan een afwijking van het bestemmingsplan.

Pilot Sunfloat
Sunfloat wil voor de periode van ruim 1 jaar een proefopstelling plaatsen voor een drijvend zonnepark nabij Breezanddijk aan de Afsluitdijk. Het bedrijf wil meetgegevens gaan verzamelen om zo te kijken wat de beste opstelling is voor permanente zonnepanelen en hoeveel invloed de objecten hebben op de omgeving van onder meer dieren en planten.

Steeds verder ingeperkt
Zonneparken op zandwinplassen, waterbassins en baggerdepots liggen volgens Nooitgedagt niemand in de weg, maar dat is op de Noordzee en het IJsselmeer anders: ‘Vissers beoefenen al sinds oudsher hun beroep op het IJsselmeer en de Noordzee. Daarvoor hebben zij ruimte nodig, die steeds verder ingeperkt wordt door industriële projecten. Wij zijn het zat om continu pas op de plaats te moeten maken.’

Nu in Solar Magazine

Mei 2021

Zonnepanelen grote afwezige in Nationale Milieudatabase: fabrikanten van zonnepanelen moeten investeren in productgerichte milieudata om boot niet te missen Bonaire, Sint Eustatius en Saba: Veel zon, (nog te) weinig...
Vacatures
Innovi Dak BV zoekt:

Sales Medewerker

Fulltime (40 uur) - Hoensbroek, 6433 KG, 37
Innovi Dak BV zoekt:

Werkvoorbereider Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Hoensbroek, 6433 KG, 35
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!