logo
wvhj2023
© Waterschap Rivierenland
© Waterschap Rivierenland
20 september 2019

Waterschap Rivierenland neemt pilotinstallatie met drijvende zonnepanelen in gebruik

Waterschap Rivierenland heeft een pilotinstallatie met drijvende zonnepanelen in gebruik genomen. Deze is gerealiseerd in het kader van het innovatieproject INNOvatieve ZOn-pv op Water (INNOZOWA).

INNOZOWA is een vanuit subsidie Hernieuwbare Energie door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gesteund project dat begin 2018 van start ging. De zonnepanelen liggen op een plas bij de afvalwaterzuivering in Weurt.

Waterrijk
‘De plaatsing van zonnepanelen op land loopt in Nederland tegen een grens aan’, schrijft het waterschap. ‘In een waterrijk Nederland wordt vanuit deze ruimtevraag gekeken naar het benutten van oppervlaktewater voor de plaatsing van zonnepanelen. Dit is de reden waarom Waterschap Rivierenland dit project heeft opgezet. Samen met 3 andere partijen, elk met hun eigen specialisme, is gewerkt aan de energietransitie en waterschap energieneutraal 2030. Het resultaat van deze samenwerking is een nieuw model voor zon-pv op water.’

De 3 partners zijn Blue21 dat gespecialiseerd in drijvend bouwen, Hakkers, een ervaren waterbouwkundig aannemer en de onderzoeksgroep Photovoltaic Materials and Devices (PVMD) van de TU Delft.

Zonlicht en onderhoud
Met de uitkomsten van deze pilot verwachten de partijen voldoende data en ervaring te hebben om het project verder op te schalen. Projectleider Bjorn Prudon van Waterschap Rivierenland: ‘Zon-pv op water heeft natuurlijk vele voordelen, maar kan ook negatief doorwerken op het waterbeheer en -doelen. Zo leiden zonnepanelen op water tot minder zonlicht in het water en belemmeren de panelen het onderhoud van wateren. Om zon op water een kans te geven, hebben we INNOZOWA ontwikkeld. Een flexibel drijvend pv-systeem waarbij we de voordelen van het op water bouwen benutten, zonder dat dit ten koste gaat van de doelen van het waterschap. Met INNOZOWA geven we richting aan de ontwikkeling van zon op water zodat het bijdraagt aan zowel de opgaven vanuit de energietransitie als die vanuit het waterschap.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten