Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Solliance en MiaSolé behalen wereldrecord met flexibele zonnecel
© Solliance

Solliance en MiaSolé behalen wereldrecord met flexibele zonnecel

Solliance en Miasolé hebben voor de tweede keer dit kalenderjaar een wereldrecord bereikt met een flexibele zonnecel. In de tandemzonnecellen zijn 2 dunnefilmtechnologieën gecombineerd.

De onderzoekers hebben een semi-transparante perovskietzonnecel boven op een koper-indium-gallium-selenide (cigs-)zonnecel gestapeld.

Elektrische energie

Een tandemzonnecel die een semi-transparante perovskiet- en een cigs-zonnecel combineert, heeft in potentie een hogere efficiency dan conventionele dunnefilmzonnecellen die uit 1 laag zijn opgebouwd. Dit komt doordat het zonlicht dat door de ene zonnecel niet geabsorbeerd en omgezet wordt in elektrische energie, door de andere zonnecel wel omgezet kan worden in elektrische energie.

Infraroodlicht

Om maximale conversie-efficiëntie te realiseren, moeten de absorptie-eigenschappen van de bovenste perovskietzonnecel en van de onderste cigs-cel worden afgestemd. De perovskietzonnecel werd hiertoe gemaakt op een transparant en flexibel substraat, gebruikte transparante geleidende elektroden en werd geoptimaliseerd voor maximale conversie-efficiëntie van zichtbaar licht en transparantie van infrarood licht om het grootste deel van infraroodlicht de onderste cigs-zonnecel te laten bereiken.

Productielijnen
De cigs-bodemcel is ontwikkeld door MiaSolé dat niet alleen fabrikant is van flexibele cigs-zonnepanelen, maar ook leverancier is van turnkey cigs-productielijnen. De cigs-cel die in de tandemarchitectuur van het wereldrecord is gebruikt, is gebaseerd op een commercieel beschikbare, efficiënte en flexibele zonneceltechnologie.

Door de combinatie van expertise van MiaSolé in cigs-productie en ontwikkeling en het Solliance-team op het gebied van perovskiettechnologie, was het mogelijk deze flexibele recordzonnecel te ontwikkelen. ‘Een zeer efficiënte flexibele hybridezonnecel laat zien hoe perovskietzonneceltechnologie de gevestigde zonne-energietechnologie kan innoveren, wat kan leiden tot andere toepassingsgebieden met verbeterde prestaties’, aldus Sjoerd Veenstra, programmamanager van het Shared Research Program Perovskite-based Solar Cells bij Solliance.

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2020

​De Marktgids Zonne-energie 2019 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vlaamse zonne-energiemarkt verwacht hausse aan residentiële installaties  Nederland verwelkomt in 2020...
Vacatures
ECONNETIC zoekt:

Consultant duurzame energie

ECONNETIC zoekt een consultant duurzame energie
32-40 uur per week • Driebergen-Rijsenburg
Zelfstroom zoekt:

Procesmanager Sales

Zelfstroom zoekt een Procesmanager Sales
Fulltime • 's-Hertogenbosch
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!