logo
wvhj2023
© Solliance
© Solliance
19 september 2019

Solliance en MiaSolé behalen wereldrecord met flexibele zonnecel

Solliance en Miasolé hebben voor de tweede keer dit kalenderjaar een wereldrecord bereikt met een flexibele zonnecel. In de tandemzonnecellen zijn 2 dunnefilmtechnologieën gecombineerd.

De onderzoekers hebben een semi-transparante perovskietzonnecel boven op een koper-indium-gallium-selenide (cigs-)zonnecel gestapeld.

Elektrische energie

Een tandemzonnecel die een semi-transparante perovskiet- en een cigs-zonnecel combineert, heeft in potentie een hogere efficiency dan conventionele dunnefilmzonnecellen die uit 1 laag zijn opgebouwd. Dit komt doordat het zonlicht dat door de ene zonnecel niet geabsorbeerd en omgezet wordt in elektrische energie, door de andere zonnecel wel omgezet kan worden in elektrische energie.

Infraroodlicht

Om maximale conversie-efficiëntie te realiseren, moeten de absorptie-eigenschappen van de bovenste perovskietzonnecel en van de onderste cigs-cel worden afgestemd. De perovskietzonnecel werd hiertoe gemaakt op een transparant en flexibel substraat, gebruikte transparante geleidende elektroden en werd geoptimaliseerd voor maximale conversie-efficiëntie van zichtbaar licht en transparantie van infrarood licht om het grootste deel van infraroodlicht de onderste cigs-zonnecel te laten bereiken.

Productielijnen
De cigs-bodemcel is ontwikkeld door MiaSolé dat niet alleen fabrikant is van flexibele cigs-zonnepanelen, maar ook leverancier is van turnkey cigs-productielijnen. De cigs-cel die in de tandemarchitectuur van het wereldrecord is gebruikt, is gebaseerd op een commercieel beschikbare, efficiënte en flexibele zonneceltechnologie.

Door de combinatie van expertise van MiaSolé in cigs-productie en ontwikkeling en het Solliance-team op het gebied van perovskiettechnologie, was het mogelijk deze flexibele recordzonnecel te ontwikkelen. ‘Een zeer efficiënte flexibele hybridezonnecel laat zien hoe perovskietzonneceltechnologie de gevestigde zonne-energietechnologie kan innoveren, wat kan leiden tot andere toepassingsgebieden met verbeterde prestaties’, aldus Sjoerd Veenstra, programmamanager van het Shared Research Program Perovskite-based Solar Cells bij Solliance.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten