Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Brussel wil groenestroomcertificaten voor zonnepanelen verlagen vanaf april 2020
© Alexander Sorokopud | Dreamstime.com

Brussel wil groenestroomcertificaten voor zonnepanelen verlagen vanaf april 2020

Alain Maron, de nieuwe Brusselse minister van Energie, heeft besloten het aantal groene certificaten dat zal worden toegekend aan inwoners van Brussel die in zonnepanelen investeren met 17 procent te verminderen.

Dat meldt het Franstalig Belgische dagblad Le Soir. In augustus meldde de Franstalige zakenkrant L’Echo al dat de Brusselse energieregulator Brugel en het gewest Brussel samen hebben besloten om per 1 januari 2020 de terugdraaiende teller te schrappen voor eigenaren van zonnepanelen. De compensatie voor kleine pv-installaties valt daarbij wel alleen weg voor de netkosten.

Conceptadvies
Door het besluit zal het aantal groenestroomcertificaten met 17 procent verminderen voor pv-installaties met een vermogen van minder dan 6 kilowattpiek (red. de residentiële markt). Voor installaties van meer dan 250 kilowattpiek zal de vermindering 42 procent bedragen.

Minister Maron wil hiermee invulling geven aan een eerder conceptadvies van Brugel, de Brusselse regulator voor de energiesector. Eerder pleitte Brugel nog voor een afbouw van 20 en 50 procent. Daarmee valt de daadwerkelijke afbouw zoals voorgesteld in het eindadvies iets lager uit. De afbouw gaat alleen gelden voor zonnepaneelinstallaties die vanaf april 2020 opgeleverd worden.

Betaalbaar blijven
Het besluit moet nog goedgekeurd worden door de Raad van State, waardoor het definitieve oordeel pas begin 2020 verwacht wordt.

‘Ons doel is om duurzame energie – inclusief zonne-energie – te blijven ondersteunen, maar het is noodzakelijk om het ondersteuningssysteem aan te passen’, stelt Maron tegenover Le Soir. ‘Ondanks deze vermindering van het aantal groenestroomcertificaten, blijft het zeer interessant om zonnepanelen te plaatsen. Want het Brussels Gewest garandeert een terugverdientijd tot 7 jaar (red. dit is het uitgangsprincipe van de berekeningen van Brugel).’

Nu in Solar Magazine

Maart 2020

Bergen krijgt energielandgoed met 265 hectare zonnepanelen en 175 hectare natuur: ‘Er moet iets achterblijven wat optelt…’ Vlaamse energieminister Zuhal Demir: ‘We gaan zonne-energie niet oversubsidiëren’...
Vacatures
ECONNETIC zoekt:

Consultant duurzame energie

ECONNETIC zoekt een consultant duurzame energie
32-40 uur per week • Driebergen-Rijsenburg
Zon & Zo zoekt:

Teamlid Elektricien

Zon & Zo zoekt een Teamlid Elektricien
Fulltime • Alblasserdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!