logo
wvhj2023
© ABB
© ABB
17 september 2019

Lokale energiemarkt van innovatieproject Hoog Dalem van start

De lokale energiemarkt die binnen het innovatieproject Lokaal, Energie en Flexibiliteit (LEF) voor de wijk Hoog Dalem in Gorinchem is ontwikkeld, is officieel van start gegaan. Dat meldt netbeheerder Stedin.

LEF is de opvolger van een eerder project waarbij Stedin 3 jaar lang een proef draaide met zonnepanelen, warmtepompen en batterijen bij 42 huizen. Het nieuwe project heeft 15 nieuwe huizen die deelnemen.

15 huizen
De afgelopen maanden werden in samenwerking met installatiebedrijf Van Hees de 15 huizen in Hoog Dalem door ABB voorzien van slimme apparatuur, sensoren en een slim energiemanagementsysteem. Later in het project wordt hier nog batterijopslag aan toegevoegd. De verantwoordelijkheid voor bewaking van de veiligheid van het elektriciteitsnet en de betrouwbaarheid van de energievoorziening ligt bij Stedin. De netbeheerder creëerde samen met Energy21 en i.LECO de marktplaats om deze lokale energiemarkt te faciliteren.

Leerdoel
‘Het is bijna onmogelijk om zelf alle met zonnepanelen opgewekte elektriciteit ook op datzelfde moment te gebruiken’, schrijft Stedin. ‘Maar, misschien heeft de buurman overdag wel interesse in de opgewekte stroom uit de buurt. Hier blijkt inderdaad interesse voor. LEF in Hoog Dalem, mogelijk gemaakt door ABB, Energy21, i.LECO en Stedin, is daarmee een feit. Het energieproject heeft een aantal duidelijke leerdoelen. Hoeveel flexibiliteit kan er in de lokale markt beschikbaar gemaakt worden? Hoe goed lukt het om hiermee vraag en aanbod lokaal op elkaar af te stemmen? Levert dit een schaalbare businesscase op, die op veel meer locaties in Nederland toepasbaar is?’

Onderzoek naar de noodzakelijke aanpassingen aan hard- en software ter verbetering van het project is eveneens een leerdoel. Zo wordt bekeken welke data vanuit de woningen voor zowel bewoners als netbeheerders en fabrikanten relevant zijn om de lokale energiemarkt goed te beheren.

Blockchain
Momenteel wordt getest hoeveel flexibiliteit beschikbaar gemaakt kan worden, waarbij de wijkbewoners met elkaar de elektra in kilowattuur uitwisselen die zij nodig dan wel beschikbaar hebben. Om het voor de inwoners van Hoog Dalem zo transparant mogelijk te maken, draait de lokale energiemarkt met behulp van blockchaintechnologie. Hierop kunnen buurtbewoners biedingen op aanbod van of vraag naar elektriciteit plaatsen. Die biedingen worden gegenereerd door software die in eerste instantie data van huishoudelijke apparatuur verzamelt en die gegevens vervolgens koppelt aan, bijvoorbeeld, het weer. Hieruit wordt de energiebehoefte voorspeld en uiteindelijk ontstaat uit dit vraag- en aanbodspel een marktplaats. Het kan ook gebeuren dat bewoners hun gedrag op verzoek wijzigen. Zodoende verandert het belastingprofiel op individueel en lokaal niveau.

Het project loopt in ieder geval tot en met 2020.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten