Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
ArcelorMittal opent grootste zonnedak van België
© Eneco

ArcelorMittal opent grootste zonnedak van België

Ecorus heeft bij ArcelorMittal in opdracht van Eneco het volgens de betrokkenen grootste zonnedak van België gebouwd. Op een dakoppervlakte van ruim 100.000 vierkante meter zijn 27.104 zonnepanelen geplaatst.

Met een netto oppervlakte van ruim 75.000 vierkante meter, bedraagt het opgestelde vermogen van het pv-systeem circa 11 megawattpiek. Daarmee heeft ArcelorMittal het vierde grootste zonnepark in België en zelfs het grootste zonnepark van België op een en hetzelfde dak. Voor Eneco is het meteen het grootste zonnepanelenproject ooit. Het project is officieel geopend door de Vlaamse minister van Energie Lydia Peeters. 

Participeren
Ruim 5.000 medewerkers van het staalbedrijf krijgen ook de kans om mee te investeren in de zonnepanelen en kunnen zo van de opbrengst genieten. Die kans krijgen ze via crowdlending aangeboden, een lening waarbij de medewerkers voor 6 jaar geld uitlenen aan Eneco. Ze krijgen voor hun investering een gegarandeerd brutorendement van 4 procent.

De nieuwe zonnepanelen zullen jaarlijks 10.000 megawattuur produceren, wat overeenkomt met het energieverbruik van 2.900 gezinnen. Samen met de 10 reeds geïnstalleerde windmolens en de 2 extra geplande windmolens zal er met de zonnepanelen binnenkort ongeveer 50 megawatt(piek) groene stroom op de Gentse locatie geïnstalleerd zijn. De duurzame energie die wordt opgewekt, zal ArcelorMittal volledig intern gebruiken om de productie te voeden.

Subsidies versoberen
‘Naast dat dit bedrijfstechnisch een mooie kans voor ArcelorMittal is, levert het ook een bijdrage aan een reductie CO2 van circa 4.600 ton per jaar. Dat staat ongeveer gelijk aan de opname van 230.000 bomen’, stelt Raphael Janssens, medeoprichter van Ecorus.

Halverwege mei werd er een mondeling akkoord bereikt tussen Eneco en ArcelorMittal. ‘Om de subsidies niet te laten versoberen, werd na het akkoord alles tegelijkertijd gedaan: contracten maken, ontwerp, constructieberekeningen en dakinspecties’, aldus Janssens.

Op het piekmoment in augustus werden door Ecorus 3 panelen per minuut geplaatst en waren ruim 180 mensen aan het werk op de projectlocatie. Na 5 weken werken werd op 31 augustus de laatste hand gelegd aan het zonnedak.

Janssens: ‘Naast de ballast op het dak, moest er ook rekening gehouden worden met een ononderbroken productieomgeving waarbij er 11 megawattpiek op het net aangesloten moest worden, zonder de productielijnen te stoppen. Ook werd er rekening gehouden met de warmteontwikkeling van de site, die bij een walserij behoorlijk kan oplopen. Ondanks de deadline en risico’s zijn alle partijen vol vertrouwen gebleven en is met vereende krachten gezorgd dat het project een aantal dagen voor 1 september de AREI-keuring  succesvol is doorgekomen.’

Nu in Solar Magazine

September 2019

Coolback wil de wereld veroveren met rendementsverhogende achterwand zonnepanelen Nieuwe BENG-eisen per 1 juli 2020 van kracht: ‘De tijd van schaampaneeltjes is definitief voorbij’ SDE++ biedt kansen voor zonnewarmte: subsidie...
Vacatures
Zon & Zo zoekt:

Voorman zonnepaneleninstallaties

De vraag naar zonne-energie neemt alleen maar toe, niet alleen bij particulieren maar ook bij bedrijven en nieuwbouw. Wij zoeken iemand om ons team te versterken voor het plaatsen van zonnepaneleninstallaties. Ben je een techneut geïnteresseerd...
Fulltime (40 uur) - Van Hennaertweg 13, 2952 CA Alblasserdam
Green Energy Company zoekt:

Operationeel manager

Wil je meer doen op het gebied van duurzaamheid en de ontwikkeling van de markt op de voet volgen? Houd je van een afwisselende en uitdagende baan waarbij je oplossingsgericht te werk moet gaan? Kom dan werken bij Green Energy Company als operationeel...
Fulltime (40 uur) - Weesp
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!